Predane imovinske kartice

Ovo su najbogatiji hrvatski direktori javnih tvrtki “teški” 19 milijuna kuna

Jagoda Marić

Robert Jukić u vlasništvu ima kuću, dva stana, građevinsko zemljište na Krku, te 1,6 milijuna kuna ušteđevine. U vrhu najbogatijih su i Anto Violić iz ACI-ja i Slavko Lončar, predsjednik Uprave Jadrolinije 



ZAGREB Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ovih dana zatrpano je imovinskim karticama koje im prvi put moraju dostaviti i svi članovi uprave poduzeća u kojima je država većinski vlasnik. Kartice još pristižu jer je na 150 adresa Povjerenstvo moralo poslati upozorenje članovima uprava oko 90 poduzeća da je popis imovine sada i njihova obveza. 


Zbog toga Povjerenstvo još i nije javnosti, na svojoj internetskoj stranici, dalo na uvid imovinu svih menadžera koje plaćaju državne tvrtke. No, kartice menadžera u 20 javnih poduzeća uglavnom su uređene i javnost može provjeriti kako po pitanju imovine stoje ljudi koji vode najvažnije domaće tvrtke. 


Iz tih je kartica vidljivo da su uz Roberta Jukića, predsjednika uprave Hrvatskih pošta najimućniji direktori u državnim tvrtkama trojica HSS-ovaca – direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, Darko Vuletić iz Hrvatskih šuma i Ante Markov, direktor Janafa, iako u njegovoj imovinskoj kartici nije upisana tržišna vrijednost nekretnina koje ima, odnosno posljednji su put procijenjene još u vrijeme kad je bio zastupnik.



U društvu onih čija je imovina vrednija od tri milijuna kuna još su i Denis Nikola Kulišić, predsjednik uprave Odašiljača i veza, te Anto Violić, direktor ACI-ja.  

Traktori i štednja




Imovina HDZ-ovca Roberta Jukića, a riječ je o kući, dva stana i građevinskom zemljištu na Krku, vrijedna je više od 3,7 milijuna kuna, ali uz to on i supruga imaju ukupno i oko 1,6 milijuna kuna ušteđevine, pa je direktor Hrvatske pošte ukupno »težak« 5,3 milijuna kuna.


Ipak, Jukić je uz to u imovinsku karticu prijavio i sto tisuća eura i 130 tisuća švicarskih franaka kredita, koji su podignuti prije deset i pet godina, pa se ne zna kolika mu je još otplata ostala.  

HSS-ovac Husarić, koji vodi Hrvatske vode, prijavio je u nekretninama i pokretninama, dionicama i udjelima imovinu vrijednu 2,82 milijuna kuna, ali i 304 tisuće eura štednje, uz napomenu da toj štednji treba pripisati kamate od 160 tisuća kuna. 



Uvjerljivo najprazniju karticu ima predsjednik uprave Hrvatske radiotelevizije Josip Popovac koji je u tu karticu upisao tek stan od 39 »kvadrata« u Zagrebu vrijedan oko pola milijuna kuna, te kredit  od 65 tisuća kuna. Novi direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović, kako se doznaje, još uvijek nije predao svoju imovinsku karticu



Tako je u svibnju, kada je predao karticu, po novim pravilima Husarić prijavio ukupnu imovinu od oko 5,2 milijuna kuna. Zanimljivo je da je Husarić u rubrici pokretnine upisao i traktor vrijedan 35 tisuća kuna, te lovačko oružje u vrijednosti od 120 tisuća kuna. Prijavio je i vlasništvo nad 470 tisuća kuna dionica i udjela u poduzećima. 


 Kuće i dionice


Denis Nikola Kulišić, šef tvrtke Odašiljači u imovinsku je karticu upisao stanove, vikendice i pokretnine ukupno vrijedne 2,86 milijuna kuna, ali oko 1,7 milijuna kuna vrijedne su, prema imovinskoj kartici, i nekretnine i pokretnine njegove supruge, pa je ukupna imovina obitelji Kulišić oko 4,56 milijuna kuna. 


 


Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić zajedno sa suprugom prijavio je imovinu, u koju ulaze dva stana i suvlasništvo nad kućom, vrijedno gotovo četiri milijuna kuna. Od svih direktora javnih poduzeća Vuletić je prijavio i najvrjedniji automobil od 250 tisuća kuna, te pokretnine, umjetnine, nakit i namještaj čija je ukupna vrijednost 700 milijuna kuna.



Vuletić ima i štednju od 735 tisuća kuna, ali i kredite koji su u trenutku podizanja vrijedili ukupno 1,75 milijuna kuna.  Direktor ACI-ja Ante Violić ima imovinu od 3,3 milijuna kuna, od čega su najvrjednije nekretnine, dva stana i kuća, koje procjenjuje na ukupno 2,34 milijuna kuna. Uz to, u dionicama Violić ima i dionice vrijedne oko 200 tisuća kuna, te štednju od 55 tisuća eura i 45 tisuća dolara, odnosno ukupno 634 tisuće kuna.  Predsjednik uprave Jadrolinije Slavko Lončar u svojoj imovinskoj kartici ima imovinu od 2,22 milijuna kuna, od čega je oko 430 tisuća kuna štednje.  Gotovo svi direktori javnih poduzeća imaju mjesečne plaće od 13 do 18 tisuća kuna, i velika većina njih u imovinskim je karticama prijavila kupnju dionica Hrvatskog telekoma koje su stekli u javnoj ponudi.