Bitka za povijesni potpis

Neugodno iznenađenje za Banske dvore: Josipović određuje tko će potpisati ugovor s EU, a ne Kosor

Dražen Ciglenečki

Više puta istaknuta želja premijerke Jadranke Kosor da ona sama potpiše Ugovor o pristupanju Hrvatske EU bio bi presedan jer niti u jednoj od navedenih država nije se dogodilo da šef države za potpisivanje Ugovora opunomoći samo jednog dužnosnika



ZAGREB Šef države Ivo Josipović, a ne premijerka Jadranka Kosor ili vladajuća koalicija, prema europskim pravilima trebao bi odrediti tko će u ime Hrvatske potpisati pristupni ugovor s Europskom unijom.


U posljednja tri proširenja EU, u svih 15 država koje su se pridruživale Uniji, predsjednik države bio je taj koji je imenovao delegaciju za potpisivanje sporazuma, a jednako tako u »starim« državama članicama državni poglavar – predsjednik republike, u parlamentarnim, predsjedničkim i polupredsjedničkim demokracijama ili monarh u ustavnim monarhijama – odlučivao je tko će potpisati ugovor s novim članicama.


Više puta istaknuta želja premijerke Jadranke Kosor da ona sama potpiše Ugovor o pristupanju Hrvatske EU bio bi presedan jer niti u jednoj od navedenih država nije se dogodilo da šef države za potpisivanje Ugovora opunomoći samo jednog dužnosnika, obično potpisuju barem tri ili četiri dužnosnika, kao npr. u zadnje dvije, Bugarskoj i Rumunjskoj.


Slovenski poučak  




Najčešće je predsjednik države u delegaciju za potpisivanje pristupnog ugovora imenovao uz premijera i samog sebe, te ministra vanjskih poslova.


U osam država pristupnica – Češkoj, Estoniji, Cipru, Latviji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj – i predsjednik je bio potpisnik Ugovora, ministri vanjskih poslova stavili su svoj potpis na ugovor u ime svih 15 novih članica, a u 13 od 15 potpisnici su bili i premijeri.



Iz dosadašnjih pristupnih ugovora koji su potpisivani u zadnja tri proširenja vidljivo je kako su upravo poglavari država,  predsjednici ili kraljevi, subjekti koji sklapaju ugovor o pristupanju EU. Tako u preambuli tih pristupnih ugovora stoji kako oni, državni poglavari, sklapaju ugovor kojim određuju uvjete i prilagodbe koje treba učiniti u temeljnom sporazumu na kojem se zasniva EU, te da takav ugovor u njihovo ime potpisuju njihovi oponumoćenici. U pristupnom ugovoru potom se navodi koje je opunomoćenike za potpisivanje ugovora u ime države odredio državni poglavar – predsjednik u parlamentarnim demokracijama ili monarh u ustavnim monarhijama.



Vrlo često, u čak sedam pristupanja, ugovore su potpisali i glavni pregovarači.


Primjerice, u nama susjednoj Sloveniji, predsjednik Janez Drnovšek odredio je da ugovor o pristupanju EU potpiše on sam, tadašnji premijer Anton Rop i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.


U dva slučaja – u Estoniji i na Cipru – premijer nije bio dio delegacije koja potpisuje sporazum, nego su delegaciju činili samo predsjednik i šef diplomacije.


Šef države Ivo Josipović rekao nam je jučer kako još nije bilo razgovora o tome tko će činiti hrvatsku delegaciju za potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske EU.


Podjela trenutka  



– Znam da je u mojoj nadležnosti određivanje tko će potpisati ugovor, znam i da su u nekim državama potpisivali predsjednici, ali o tome zaista još nije bilo nikakvih razgovora i nisam o tome ni razmišljao. Vidjet ćemo, ima još vremena do te odluke – kaže Josipović.


Naš izvor u Vladi bio je iznenađen činjenicom da šef države ima ulogu u određivanju potpisnika europskog ugovora.


– Ne znamo odakle sad to! Nismo još razgovarali o tome, ali ne može nama Europa određivati tko će i kako određivati potpisnike, mi smo parlamentarna demokracija i imamo svoj Ustav kojim se regulira tko potpisuje međunarodne ugovore – kaže naš sugovornik iz vrha Vlade koji nije želio uopće komentirati mogućnost da i Josipović supotpiše europski Ugovor i tako podijeli povijesni trenutak s premijerkom.


No, naš drugi sugovornik iz Vlade komentira kako bi »bilo neobično da Ugovor o pristupanju EU potpiše i Josipović, koji je bio protiv arbitražnog ugovora sa Slovenijom bez kojega ne bi bilo deblokade pristupnih pregovora«.


U krugovima bliskim pregovorima vjeruju da će među potpisnicima biti i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak jer je to »uobičajeni format«.