Bivši predsjednik ogorčen hapšenjem Jovana Divjaka

Mesić: Srbija pljuje pravdi u lice

Boris Pavelić

Hrvatska i BiH moraju pokrenuti zajedničku diplomatsku akciju, kaže bivši predsjednik Stjepan Mesić



To je bezobrazluk, krajnji cinizam i pljuvanje u lice pravdi – tim je riječima bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić za naš portal prokomentirao sinoćnje hapšenje generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču.


Ratni zamjenik načelnika Glavnog stožera Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je sinoć u Beču na temelju tjeralice iz Srbije zbog navodnog ratnog zločina početkom svibnja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Zbog istih je sumnji prošle godine u Londonu uhapšen i član ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić, ali ga je britanski sud odbio izručiti Srbiji, konstatiravši da je riječ o političkom progonu.


“Kako bi izgledalo da je Njemačka poslije Drugoga svjetskog rata, nakon što je cijeli svijet zavila u crno, pokrenula postupke protiv ruskih, engleskih, američkih i francuskih časnika, jer su napravili ovo ili ono? Je li to uopće moguće zamisliti?!”, ljutito pita Stjepan Mesić.




“Srbija je izvršila agresiju na Hrvatsku i BiH, i nema nijednog racionalnog razloga da ovako progoni ljude. Slažem se da svatko treba odgovarati za ratne zločine, ali ako Srbija ima neke dokumente, mora ih dostaviti državama u kojima su se ti zločini dogodili. To je najviše što može dobiti, a ne da Hrvatska i BiH agresoru izručuju svoje državljane”, kaže Mesić.


On smatra da bi i međunarodna zajednica morala nešto učiniti. - Međutim, prije svega Hrvatska i BiH moraju pokrenuti zajedničku diplomatsku akciju u kojoj bi Srbiji jasno rekle da ih je napala i da kao agresor mora snositi posljedice. O toj akciji Hrvatska i BiH trebaju obavijestiti UN, EU i Haški sud, smatra Mesić. Kako kaže, Jovan Divjak je častan čovjek i časnik, bosanski rodoljub koji je branio svoju domovinu BiH. 


– Umjesto da ga hapse, on bi još za života morao dobiti spomenik, jer je kao Srbin branio svoju domovinu BiH, smatra Mesić.Nakon Tuzlaka Ilije Jurišića, Ejupa Ganića iz Sarajeva i Tihomira Purde iz Vukovara, Jovan Divjak četvrti je branitelj uhićen na temelju nadasve sumnjivih tjeralica Tužiteljstva za ratne zločine Srbije.