Struka kontra HDZ-a

Krivo usmjerena represija: U zatvor dilere droge, a ne tinejdžere

Jagoda Marić

HDZ inzistria na kriminalizaciji posjedovanja droga, a stručnjaci traže promjenu cilja represije - umjesto na krajnje konzumente na opskrbljivače



ZAGREB Premda se nacrtom prijedloga novog Kaznenog zakona posjedovanje manje količine bilo kakve droge praktički ostavlja prekršajnim sudovima, predsjedništvo HDZ-a odlučilo je ne poslušati prijedlog struke i usprotiviti se dekriminalizaciji posjedovanja droga. Stav predsjedništva vladajuće stranke iznijela je premijerka Jadranka Kosor. Kako doznajemo, o prijedlogu novog Kaznenog zakona, odnosno o ideji dekriminalizacije posjedovanja manjih količina droga, predsjedništvo HDZ-a raspravljalo je prošlog četvrtka. Odluka da HDZ ne prihvaća zakonski tekst stručne skupine, donesena je jednoglasno. 


Prema prijedlogu stručne skupine, pak, posjedovanje narkotika ne bi bilo kazneno djelo, ako narkotici ne bi bili namijenjeni prodaji, odnosno posredovanju u prodaji. Prijedlog zakonskog teksta ne ulazi u procjenu kolika je količina dovoljna da se ocijeni je li droga u posjedu građanina namijenjena prodaji, već se to ostavlja sudovima, tužiteljstvu i policiji na procjenu. Naravno, posjedovanje droga i dalje bi se kažnjavalo prekršajno. 


Kako smatra neuropsihijatar Slavko Sakoman, specijaliziran u liječenju ovisnosti, najnoviji potez HDZ-a tek je odgoda dekriminalizacije posjedovanja droga. 




Ne želeći polemizirati s premijerkom, Sakoman je istaknuo da kažnjavanje posjedovanja droge dovodi do opterećenja represivnog aparata, inflacije kaznenog progona i kriminalizacije mladeži. Potonju posljedicu Sakoman je ocijenio štetnom, dodavši da represija posjedovanja ne pridonosi smanjenju potražnje za drogama. 


Predstojnik Vladinog ureda za suzbijanje droge Dubravko Klarić također nije htio polemizirati s premijerkom. Ali je podsjetio da je Ured, kao stručna služba Vlade, radnoj skupini Ministarstva pravosuđa dao podatke za smjernice za izmjenu Kaznenog zakona. Te smjernice, u kojima se navodi da će biti ispitana mogućnost dekriminalizacije posjedovanja droga po uzoru na zemlje EU, na koncu je prihvatila i sama Vlada. 


Više u tiskanom izdanju u srijedu, 25. svibnja