Aktualni sat

Kosor: Netko mora odgovarati i za nenamjenski potrošenih 149 milijuna kuna u Rijeci

Dražen Ciglenečki

"Vi ste moja inspiracija da budem još bolja, odlučnija i pametnija da radim iz sve snage ma koliko me vi diskriminirali i htjeli me spriječiti", poručila je premijerka SDP-ovcima



ZAGREB Vjerujem da ćemo vidjeti završetak svih istraga koje su u tijeku, pa i u slučajevima o kojima bi vi mogli nešto više reći, odgovorila je premijerka Jadranka Kosor SDP-ovom saborskom zastupniku Željku Jovanoviću na pitanje koliko su štete Hrvatskoj nanijele brojne afere u resoru ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.


»Očekujem i od vas da mjerite prema svima jednako, da budete pravični i pravedni, da se držite zakona i kada se to tiče vaše odgovornosti«, poručila je premijerka Jovanoviću.


Naglasila je da tek treba vidjeti kako će sve istrage, pa i one u Kalmetinu resoru, završiti, kakve će pravorijeke donijeti sudovi, pa se tek onda, ustvrdila je, može govoriti o šteti ili nečijoj odgovornosti.»Moramo činiti sve da prvenstveno u državnim tijelima i poduzećima, koji upravljaju novcem poreznih obveznika, sve bude čisto i razvidno«, istaknula je Kosor.

Isto, dodala je, očekuje i na lokalnoj razini. »Htjela bi dočekati i da znamo tko i koliko treba odgovarati, a o tome bi vi nešto više mogli reći, za štetu proračuna Grada Rijeke, gdje je nalaz državne revizije utvrdio da se nenamjenski, dakle nezakonito, utrošilo 149 milijuna kuna«, kazala je.




Gordan Maras (SDP) upitao ju je zašto javno ne prizna da ni ona ni Vlada ne mogu pomoći građanima te da će im život biti sve gori.


»Iz vašeg je pitanja razvidno da me nemate što pitati«, odgovorila mu je premijerka, ponovivši kako ju SDP-ova podmetanja, uvrede i diskriminacija neće pokolebati da još više radi na dobrobit građana RH.


»Nećete me uplašiti ni zbuniti, vi ste moja inspiracija da budem još bolja, odlučnija i pametnija da radim iz sve snage ma koliko me vi diskriminirali i htjeli me spriječiti«, poručila je SDP-ovcima.


Zbog Marasovih prozivki da se više brine za svoje skupe torbice i odijela nego za građane, uzvratila mu je optužbom da je time prekršio zakone o ravnopravnosti spolova i o suzbijanju diskriminacije. 


Nema rasprodaje nacionalnog bogatstva


Četiri mjeseca nije bilo aktualnog saborskog prijepodneva, ali zastupnici svejedno nisu bili naročito inspirirani za postavljanje pitanja. Aktualac protječe u prilično mlakoj atmosferi.


Nema govora o rasprodaji nacionalnog bogatstva, poručila je danas premijerka Jadranka Kosor u saborskom aktualnom prijepodnevu, odbacujući nagađanja da se u vladajućoj koaliciji razgovara o prodaji HEP-a, Hrvatskih šuma i voda, cesta i autocesta.


»U ovoj vladajućoj koaliciji nema razgovora o rasprodaji nacionalnog bogatstva, već o racionalnom ponašanju i jačanju gospodarskih tokova«, odgovorila je premijerka SDP-ovoj zastupnici Tatjani Šimac Bonačić.


Poruke iz Vlade, dodala je, odnose se na naznake što i kako raditi u budućnosti kako bi poboljšali gospodarski rast, a ni jednom se riječju, naglasila je, nije govorilo o rasprodaji niti se u tom smislu spominjala neka državna tvrtka.


Čudi ju, kaže Kosor, da na rasprodaju upozoravaju iz SDP-a, za čije je vlasti, napomenula je, prodan HT, Riječka i Splitska te Privredna banka Zagreb, 25 posto plus jedna dionica Ine, itd.


Odbacila je i zlonamjernim insinuacijama nazvala prigovore SDP-ove zastupnice da je priču o rasprodaji državnih poduzeća u javnost prvi pustio njezin savjetnik za gospodarstvo Borislav Škegro, kako bi, kao čelni čovjek investicijskog fonda Quaestus, iskoristio svoju poziciju da dođe do tog bogatstva.


»Odbijam vaše zlonamjerne insinuacije da bi Škegro imao bilo kakve pogodnosti zbog činjenice da je moj savjetnik«, istaknula je premijerka.


Osmjeh im nije dala


Nadicu Jelaš (SDP) zanimalo je kako to da premijerki »ne silazi osmjeh s lica« u trenutku kada hrvatski građani žive sve lošije, te je predsjednicu Vlade upitala na čemu gradi svoj optimizam.


Kosor se prisjetila pisma jednog dječaka koji joj je, dok je za vrijeme Domovinskog rata vodila radijsku emisiju o braniteljima, napisao pjesmu sa stihovima «…osmjeh im nisam dao«.


 »Tako ni ja vama neću dati osmjeh«, poručila je SDP-ovcima, naglasivši kako neće dopustiti da se nju i HDZ ponižava dok »puno radimo na izlasku iz krize, završetku pregovora s EU, u borbi protiv korupcije«.


Ponovila je pokazatelje koji, kako je rekla, svjedoče da Hrvatska polako izlazi iz krize, poput rasta izvoza i pada uvoza te rasta trgovine na malo i štednje građana, kao i na rast BDP-a nakon šest uzastopnih tromjesečja pada.


Zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar upitao je premijerku kada će javno zabraniti političku korupciju, odnosno brojne primjere da se za zapošljavanje u javnom i državnom sektoru traži stranačka iskaznica.


Kosor mu je odgovorila kako se njezina Vlada snažno bori protiv svakog oblika korupcije, te da je učinila velik korak ka depolitizaciji u državnim i javnim poduzećima time što u njihove nadzorne odbore postavlja stručnjake, a ne politički podobne kadrove.


Lesara je pozvala da ju izvijesti o svakom pojedinačnom primjeru političke korupcije s kojim je upoznat.


 »Ne upućujem apel za pomoć u borbi protiv korupcije, nego poziv na suradnju«, poručila je premijerka.


Naplatili dugove


Hrvatska vlada je u protekloj godini uspjela riješiti mnoge goruće probleme i napraviti puno u pogledu štednje i racionalnog ponašanja države, kazala je premijerka ističući kako je, primjerice HEP vratio sve svoje dugove i u ovoj godini ide u nove velike investicijske projekte.


Premijerka Kosor to je odgovorila SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol koju je zanimalo koji su to gorući problemi koje je vladajuća koalicija riješila u protekloj godini, a potaknuta, kako je rekla, nedavnim ručkom premijerke Kosor i čelnika koalicijskog partnera HSS-a Josipa Friščića.


Nakon tog ručka, kazala je Sobol, objavljeno je da su zadovoljni radom vladajuće koalicije, a istovremeno u Hrvatskoj je, upozorava, 320 tisuća nezaposlenih, a mnogi od onih koji i jesu zaposleni za to ne dobivaju plaću i žive kao »suvremeni robovi«.


»Napravili smo jako puno«, odgovorila je Kosor izdvojivši donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, a koji, kazala je, SDP nije podržao. Dodaje tome, uz ostalo, i proračun za 2011. u kojem su zamrznuti rashodi kao i uvođenje reda u državna poduzeća.


»HEP je početkom 2010. imao 1,8 milijardi kuna duga, a sada ništa i temeljem toga ide u nove velike investicijske projekte, poput HE Ombla«, kazala je Kosor, dodavši: »Samo da smo naplatili dug Ine, napravili smo puno«.


Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je, odgovarajući na pitanje Ivana Bagarića (HDZ) o komunističkim zločinima i ubojstvima koja istražuje njemačko pravosuđe, kako MUP, kao i DORH surađuju s njemačkim kolegama po tom pitanju.


»MUP i DORH surađuju s Njemačkom i ta suradnja će trajati dok se ne riješe ti slučajevi«, rekao je Karamarko.


 Naglasio je kako je nedopustivo da u Hrvatskoj postoji 900 jama s brojnim žrtvama, a za što nitko nije odgovarao.


 »To je neodrživo i tražit ćemo angažman svih mjerodavnih institucija da se to istraži«, dodao je.


Imamo TV Jadran, ne treba nam TV Jadranka


Ministar kulture Jasen Mesić složio se s ocjenom HDZ-ova zastupnika Petra Mlinarića da je prilog u Dnevniku HRT-a od 15. siječnja, na obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, o promjeni izgleda hrvatske zastave bio loše tempiran.


HRT je, temeljem zakonskih odredbi, dužan promicati nacionalne interese i demokratske vrednote, pa tako i nacionalna obilježja, kazao je Mesić


Arsen Bauk (SDP) ustvrdio je da je premijerka Kosor “izrazito nervozna kada je u pitanju HRT”, te je podsjetio na priopćenje Vlade na prilog iz Dnevnika HRT-a.


– Tamo je objavljen prilog o web stranici Vlade vezanoj uz projekt “Otvorena vrata” na kojoj još uvijek kao premijer stoji Ivo Sanader. Je li vam urednik Dnevnika kriv što vladine službe nisu obavile svoj posao i redizajnirale stranicu, pitao je Bauk. Kosor je odgovorila da joj “ne pada mi na pamet miješati se u uređivačku politiku ijednog medija, ali se isto tako zauzima da se u medijima objavljuje istina”. Bauk je ustvrdio da “preko svojih poslušnika pokušava ukinuti svaku kritičku misao na HRT-u”.


– Ukinuli ste Otvoreno, Latinicu, Poslovni klub. Trebali bi ukinuti Vladu i raspisati izbore. Mi u Hrvatskoj imamo jednu lokalnu TV postaju – TV Jadran i ne treba nam državna postaja TV Jadranka, rekao je Bauk.


Marin Jurjević (SDP) pitao je premijerku je li spremna reći da splitsko brodogradilište neće bit likvidirano.


– Puno je veći kriminal ukinuti četiri tisuće radnih mjesta nego ukrasti pet milijuna dolara, zaključio je SDP-ov Marin Jurjević nakon što mu je Kosor odgovorila na pitanje o Brodosplitu. Jurjevića je, naime, zanimalo hoće li Kosor u Saboru garantirati da neće dopustiti likvidaciju splitskog škvera i je li spremna to zajamčiti i svojom funkcijom.


– Mi radimo mukotrpno i danonoćno i škverani znaju što radimo, no vi ste ti koji ne želite reći škveranima da je restruktuiranje jedino rješenje. Služite se rječnikom koji čine samo fraze i pomoću njih želite ljude izvesti na ulicu. Vama je vaš euroskepticizam dozvoljen, ali na nama je da radimo, odgovorila mu je premijerka.


Ne znam koliko košta Eurosuper, mene voze


Gospođo premijerko, koliko košta litra Eurosupera?, pitao je Jadranku Kosor zastupnik SDP-a Zdenko Franjić.


– Ja kao što znate, trenutačno obnašajući ovu poziciju, ne kupujem sama benzin i to je poznata činjenica. Ne kupujem niti Eurodisel niti išta drugo – odgovorila je Kosor SDP-ovcu, ne znajući isprava kolik ostoji litra najprodavanijeg benzina o čije je poskupljenje posljednjih nekoliko dana glavna vijest u medijima.


Do kraja odgovora na zastupničko pitanje, dobila je malu pomoć sa strane pa je kazala kako je cijena 9 kuna i 31 lipu.


– Eurosuper 98 je 9,7 kuna, a benzin je 9,31 kunu – precizirao je za premijerku Franjić.