Izmjene radnog i kaznenog zakonodavstva

Kosor: Neisplata plaća od sredine srpnja postaje kazneno djelo

Jagoda Marić

Država će krenuti i u osnivanje posebnih radnih sudova i posebnih odjela za radno sudstvo, najavila je predsjednica Vlade 



ZAGREB Do 15. srpnja Vlada će u Sabor poslati zakonske izmjene po kojima će neisplata plaća postati kazneno djelo, a država će uz to krenuti u osnivanje posebnih radnih sudova ili odjela za radno sudstvo. Obećala je to premijerka Jadranka Kosor sindikalnim čelnicima na sastanku organiziranom povodom završetka pregovora s Europskom Unijom.  



VUKOVAR Zbog neisplate 12 mjesečnih plaća 33-godišnjoj zaposlenici, policija je prijavila odgovornu osobu vinkovačke tvrtke »Ukus« koja se bavi trgovinom tekstilom na malo.Vinkovačka policija izvijestila je Općinsko državno odvjetništvo da je 42-godišnjak iz Zagreba od lipnja 2009. do svibnja ove godine uskratio pravo na zaradu 33-godišnjoj zaposlenici, Zagrepčanki s boravištem u Rokovcima nedaleko od Vinkovaca. Poslodavac joj nije isplatio 12 zarađenih mjesečnih plaća, čime ju je oštetio oko 40 tisuća kuna. Osim toga, nije joj uplaćivao ni doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. (Hina)


– Čestitali smo Vladi na završetku pregovora o ulasku Hrvatske u EU, a bili bi izuzetno sretni da se s istim takvim žarom poradi na oporavku našeg gospodarstva.




Dobili smo uvjeravanja da će do kraja ljetnog zasjedanja Sabora najveći dio dogovorenih projekata biti ostvaren, a ponovno nam je potvrđeno da će s referedumom o ulasku Hrvatske u EU biti proveden i referendum za koji smo skupljali potpise, kazao je koordinator sindikalnih središnjica Damir Jakuš. Na tom bi se referendumu trebali olakšali uvjeti za raspisivanje referenduma jer bi bilo potrebno 200 tisuća potpisa prikupljenih u roku mjesec dana. Uz to Vlada će ponuditi i rješenja kojima će se poslodavcima što ne isplaćuju radnike onemogućiti osnivanje novih tvrtki. 


Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, otkriva i to da su predstavnici Vlade obećali donošenje zakona o obeštećenju radnika Salonita, isplatu jedne plaće u Dalmacijavinu, te isplatu svih plaća u Trimotu prije otvaranja stečaja. Vladu je upozorio i na to da nijedno poduzeće u poteškoćama dosad nije dobilo pomoć iz takozvanog Vladinog kreditnog modela C.