Sapunar tereti ministra prometa

Kalmeta naredio HAC-u da posluje s Fimi-medijom?

Sergej Abramov

Iz obrane Josipa Sapunara proizlazi da je Kalmeta od 2005. znao da Fimi-medija izvlači novac iz HAC-a, te da je osobno nalagao da posluju s Fimi-medijom. Kalmeta sve optužbe odbacio



ZAGREB Bivši član uprave HAC-a i današnji savjetnik uprave Josip Sapunar u istrazi afere Fimi-media optužio je ministra Božidara Kalmetu da je još od 2005. godine znao da se preko tog poduzeća izvlači novac iz HAC-a putem nabava nepotrebnih usluga, te da je osobno nalagao upravi HAC-a da angažiraju Fimi-mediju. 



Za početak HAC je od poduzeća Nevenke Jurak naručio 50 torti »Croatera« koje su koštale 180 kuna po komadu





Sapunar je i sam osumnjičen u tom predmetu, a Kalmetu USKOK zasad tretira kao jednog od svjedoka u toj istrazi. Međutim, i dalje se ispituje Kalmetina uloga i nije isključeno da u budućnosti završi na optužnici zajedno s bivšim kolegama iz Vlade i HDZ-a Ivicom Kirinom i Ivom Sanaderom.


USKOK, naime, mora provjeriti sva saznanja iz obrana okrivljenih, kako bi ostavio što manje prostora drugim okrivljenicima da poljuljaju ključne iskaze jednom kad počne suđenje.


Sapunarove optužbe prilično su ozbiljne. Pred USKOK-om je ustvrdio da mu je Kalmeta organizirao sastanak s Mladenom Barišićem, na kojem je bivši rizničar zahtijevao da HAC posluje s Fimi-medijom, da izvođači preko Fimi-medije doniraju novac HDZ-u, kao i da mu je osobno nalagao da HAC radi s poduzećem Nevenke Jurak.


No, ministar Božidar Kalmeta u izjavi za naš list potpuno ih odbacuje.


– Mogu reći ono što sam i ranije govorio: nemam informacije da me itko optužuje, ali to ionako nitko ni ne može govoriti, osim ako ne laže, jer su to notorne neistine.


Odgovorno tvrdim da nisam nikad bilo kome išta nalagao, ne samo za Fimi-mediju, nego za bilo koju drugu tvrtku, niti sam organizirao bilo kakve sastanke. Baš suprotno, otkad sam ministar uvijek upozoravam sve uprave u mom resoru da moraju voditi računa da sve bude sukladno zakonu, kazao je Kalmeta našem listu.


Sve za donacije HDZ-u


Prema Sapunarovoj obrani pred USKOK-om, pak, proizlazi da je ministar Božidar Kalmeta još od 2005. bio upoznat s načinom na koji Fimi-media posluje s HAC-om.


Naime, Sapunar je uskočkim tužiteljima ispričao kako se krajem 2005. godine u restoranu Baltazar sastao s Milivojem Mikulićem, Mladenom Barišićem i Kalmetom. Sapunar i Mikulić došli su na sastanak na Kalmetin poziv, koji im je po dolasku u Baltazar predstavio Barišića.


Na sastanku je, tvrdi Sapunar, Barišić tražio od njih da HAC radi s Fimi-medijom, te da s Fimi-medijom posluju i HAC-ovi izvođači. Sapunaru i Mikuliću Barišić je objasnio da izvođači moraju raditi s Fimi-medijom kako bi na taj način donirali HDZ, jer se pripremao novi zakon koji je trebao ograničiti donacije političkim strankama.


Tijekom sastanka Sapunar je stekao dojam da je Kalmeta podređen Barišiću, jer je bivši HDZ-ov rizničar vodio glavnu riječ, pa čak i prijetio direktorima da će ostati bez posla.


Sapunar je čak osjetio i životnu ugroženost, iako Barišić nije izrekao takvu prijetnju. Nakon što je završio razgovor s Mikulićem i Sapunarom, Barišić i Kalmeta o istoj su temi popričali i sa Stjepkom Bobanom, tadašnjim direktorom Hrvatskih cesta i današnjim predsjednikom uprave HAC-a. Sapunar je kasnije, u razgovorima s Mikulićem i Bobanom, taj sastanak označavao kao »privođenje«.


Naručitelj poslova


Kalmetina uloga, kako priča Sapunar, nije bila samo posrednička.


Uskočkim tužiteljima je ispričao da mu je Kalmeta, prije sastanka u Baltazaru, naručio na razgovor Nevenku Jurak.


Nevenka Jurak mu je nudila da za HAC tiska godišnja izvješća ili nabavlja božićne poklone. Kako tvrdi osumnjičeni savjetnik uprave HAC-a, ministar Kalmeta mu je osobno naložio da mora angažirati Fimi-mediju na bilo koji način, pa je za početak HAC od poduzeća Nevenke Jurak naručio 50 torti »Croatera« koje su koštale 180 kuna po komadu.


U svom iskazu Sapunar navodi da je Kalmeta još jednom, tročlanoj upravi HAC-a u kojoj su tad još bili Milivoj Mikulić i Mario Crnjak, naložio da moraju angažirati Fimi-mediju po Barišićevim zahtjevima.


Različite priče


Mladen Barišić u svojoj obrani nije puno govorio o HAC-u, Kalmeti i Sapunaru, premda je priznao da je i to poduzeće radilo s Fimi-medijom, te da su svi direktori državnih poduzeća dobro znali za koga rade kad posluju s tvrtkom Nevenke Jurak. Barišić tvrdi da je sa Sapunarom bio dobar poznanik i da mu je znao u Carinu donijeti tortu iz Austrije, pri čemu mu je hvalio Fimi-mediju.


Međutim, Sapunar priča drugačije.


Prema Sapunarovom sjećanju, kontakti s Barišićem bili su relativno česti, odvijali su se ili u Carini ili u restoranu Baltazar, a uvijek se govorilo o HAC-ovom poslovanju i HAC-ovim odnosima s Fimi-medijom.


Bivši rizničar znao je pred Sapunarom nazvati Nevenku Jurak i raspitivati se treba li što pomoći Fimi-mediji. Više mu je puta, tvrdi Sapunar, naznačio da sve što radi Fimi-medija zna i »glavni šef«, odnosno Ivo Sanader.