Propust u centralnom informacijskom sustavu HZZO-a

Izbrisano 200 tisuća e-recepata, kronični bolesnici moraju opet kod liječnika

Ljerka Bratonja Martinović

Kronični bolesnici koji koriste ponovljive recepte za stalnu terapiju, a nisu ih iskoristili, morat će ponovno posjetiti liječnika. Liječnici su u panici, jer očekuju navalu pacijenata



ZAGREB Kronični bolesnici koji koriste ponovljive recepte za stalnu terapiju, a svoj recept pohranjen u ljekarni nisu iskoristili do kraja, morat će ovih dana ponovno posjetiti liječnika. Zbog propusta na centralnom informacijskom sustavu HZZO-a (CEZIH), kronični bolesnici koji lijekove podižu na ponovljivi recept ostali su bez svojih recepata, koji su jednostavno izbrisani iz sustava e-zdravstva.


   Prema službenom objašnjenju na stranicama CEZIH-a, nezgoda se dogodila tako što su na centralnom sustavu arhivirani svi ponovljivi recepti koji nisu realizirani u roku od 60 dana, i to zato što ih je timer za ažuriranje sustava automatski eliminirao iz CEZIH-ove baze podataka.   

Ukinut timer


– Timer je ukinut 30. svibnja, te se ubuduće takvi recepti neće arhivirati – stoji u obavijesti korisnicima CEZIH-a, odnosno liječnicima i ljekarnicima koji će ovih dana, po gruboj procjeni, zbog toga pacijentima morati izdati najmanje 200.000 recepata koje su već propisali.



Branka Pivac, ravnateljica Ljekarni Rijeka, potvrdila nam je da su mogući problemi s ponavljajućim e-receptima, i to onim koji su stariji od dva mjeseca.




   – Dosad još niti jednog pacijenta s ponavljajućim receptima nismo morali vratiti, no zasigurno ćemo takvih i imati. Nadam se da ova pogreška neće prouzročiti većih problema pacijentima koji su uglavnom kronični bolesnici, istaknula je mr.ph. Branka Pivac. (B. Č)



   Mjesečno se, naime, u Hrvatskoj propiše oko četiri milijuna recepata, a procjenjuje se da je ponovljivih oko 15 posto, ili 600.000. Trećina ponovljivih recepata izdaje se na rok od dva do tri mjeseca, što znači da ih je nepovratno »arhivirano« najmanje 200.000 izdanih u jednom mjesecu. Liječnici su u panici, jer očekuju navalu pacijenata na svoje ordinacije.


   – Niti jedan kroničar u Hrvatskoj sada ne može do svog lijeka! Problem je u tome što ne mogu stornirati recept koji je izbrisan, što znači da ću ga morati izdati dvaput. Ako ponovo pošaljem recept u HZZO, prekoračit ću propisani limit i riskirati novčanu kaznu – ilustrira neugodnu situaciju u kojoj su se našli liječnici Leonardo Bressan iz Koordinacije obiteljskih liječnika (KoHOM).   

Greška u sustavu


Da će pacijenti zbog propusta u CEZIH-u morati masovno posjećivati svoje liječnike potvrđuju i u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLJK).


   – Došlo je do greške na sustavu, i dodatnom su kontrolom obrisani svi recepti koji nisu bili aktivni. Dio pacijenata s takvim receptima morat će opet liječniku – kaže Mate Portolan, predsjednik HLJK.


   Zanimljivo je da je »timer« koji je unio pomutnju u ljekarne i liječničke ordinacije u sustav ugrađen u ponedjeljak, u okviru nadogradnje sustava CEZIH-a koju redovito provodi Ericsson Nikola Tesla. Novi update trebao je arhivirati ponovljive recepte nakon 30+15 dana, nakon čega oni više ne bi bili dostupni za izdavanje, neovisno o stvarnom trajanju terapije odnosno stvarnom datumu sljedećeg podizanja lijeka. Ovakva se greška, kažu liječnici, ne bi dogodila da ih se prije nadograđivanja sustava pita za mišljenje o inovacijama koje se uvode.


   Iz HZZO-a nismo dobili komentar ovog događaja.