Pregovori vladajuće koalicije

Izbori 27. studenog, referendum o EU nakon izbora

Jagoda Marić

Službeni dogovor još nije postignut, kaže Andrija Hebrang. Eventualna moguća alternativa, dođe li do kakvih nepredviđenih tehničkih poteškoća, bio bi 4. prosinac



U vladajućoj koaliciji postoji velika suglasnost oko toga da se parlamentarni izbori održe u nedjelju 27. studenog ove godine. Tu je informaciju našem listu potvrdilo nekoliko neovisnih izvora koji sudjeluju u neformalnim konzultacijama koalicijskih partnera s temom kada izaći pred birače.


– Dosta ozbiljno razgovaramo o tome da se parlamentarni izbori održe krajem studenog. To bi bio logičan rezultat razmišljanja o onome što nam slijedi – krajem lipnja završetak pregovora, rujan ili listopad potpis Ugovora o pristupanju EU i nakon toga izbori, izjavio je jučer za naš list predsjednik zastupničkog kluba HDZ-a Andrija Hebrang. Dodao je kako, istina, službeni dogovor koalicijskih partnera oko datuma još uvijek nije postignut, ali da sve dosadašnje konzultacije upućuju na to da će se na birališta izaći krajem studenog.


Točno nakon četiri godine  





I nekoliko drugih visokih dužnosnika HDZ-a s kojima smo razgovarali potvrdili su neslužbeno našem listu da je najizgledniji datum 27. studeni, s tim da bi eventualna moguća alternacija, dođe li do kakvih nepredviđenih tehničkih poteškoća, bila nedjelja sedam dana kasnije, odnosno 4. prosinac. Hebrang je potvrdio za naš list i da su u vladajućoj stranci i koaliciji čini se definitivno odustali od opcije po kojoj bi se referendum o pridruživanju EU održao prije parlamentarnih izbora.



Predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je da je svaki dan više HDZ-ove Vlade jedan dan više izgubljen za Hrvatsku.– Mi tonemo ubrzano. Na djelu je potpuni kolaps. Na izbore treba ići što prije. I za Hrvatsku i za HDZ puno bi bolji termin bila rana jesen. Za Hrvatsku da se što prije rješimo HDZ-ove Vlade, a za sam HDZ jer bi ipak vjerojatno prošli bolje nego što bi prošli u studenom, rekao je Čačić.


– Referendum bi išao nakon izbora. Moramo, naime, napraviti i određene zakonske izmjene kako bi omogućili održavanje referenduma. A tu je naravno i razočaranje građana haškim presudama generalima Čermaku i Gotovini koje je sigurno utjecalo na smanjenje potpore ulasku u EU. Zbog svega toga smatramo da je mudrije odgoditi održavanje referenduma za termin nakon parlamentarnih izbora, rekao je Hebrang.


Slično razmišljanje postoji i kod HSS-a, najjačeg HDZ-ovog koalicijskog partnera.


– Predsjednik stranke Josip Friščić već je nekoliko puta naznačio da mi u HSS-u smatramo da bi parlamentarni izbori trebali svakako biti još ove godine, i to točno četiri godine nakon prošlih, odnosno treći vikend u mjesecu studenom, rekao je za naš list potpredsjednik HSS-a i ministar turizma Damir Bajs.


Sprone haške presude


Zastupnik SDSS-a Mile Horvat rekao je da se njegova stranka zauzima za to da se izbori svakako održe do kraja ove godine, te da sam datum i nije toliko bitan jer nekoliko tjedana prije ili kasnije sigurno neće odlučiti izbore.


Kako se može neslužbeno doznati, u HDZ-u i vladajućoj koaliciji definitivno su odustali od opcije koja se zadnjih dana mogla čuti u medijima, a to je da bi se izbori mogli održati sredinom rujna. Kao argumenti za takvo rješenje spominjali su se smanjenje nezaposlenosti tijekom ljeta zbog sezonskog zapošljavanja, povećani prihodi zbog turističke sezone, te psihološki faktor, odnosno dobro raspoloženje ljudi nakon godišnjih odmora. Međutim, čini se da se od te opcije definitivno odustalo.


Kako se također moglo neslužbeno doznati iz vladajuće koalicije sve je vjerojatnija opcija da ne dođe do promjene izbornih jedinica. Naime, dio vodstva HSS-a, ali čini se i HDZ-a, sve je više na stajalištu da se jako zakasnilo s prekrojavanjem izbornih jedinica, te da bi bilo ustavno, ali i politički upitno upustiti se u nešto takvo samo šest mjeseci prije izbora.