Bivši premijer se predomislio

Ivo Sanader zatražio hitno izručenje Hrvatskoj

Sergej Abramov

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat će  21. lipnja o izručenju Sanadera Hrvatskoj, nakon što je sud u Salzburgu 9. svibnja odlučio da se Sanadera može izručiti Hrvatskoj



ZAGREB -  Bivši premijer Ivo Sanader, osumnjičen u Hrvatskoj kao organizator izvlačenja desetina milijuna kuna iz državnih poduzeća, mogao bi biti izručen u domovinu iz austrijskog pritvora već do kraja mjeseca lipnja, potvrdio nam je njegov odjetnik Goran Suić.


– Ivo Sanader donio je odluku da na ročištu u žalbenom postupku 21. lipnja zatraži da ga se u hitnom postupku izruči Hrvatskoj. Sanader ne želi da se njegovo ime vezuje uz negativne konotacije oko pregovora Hrvatske u pristupu EU, što je u posljednje vrijeme slučaj. Kao jedan od začetnika procesa pristupa Hrvatske Europskoj uniji Sanader ne želi da bude ikakva zapreka ulasku Hrvatske u europske integracije te će u sudskom postupku u Hrvatskoj dokazati nevinost i razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima i koje mu se stavljaju na teret, rekao nam je Suić.

Ivo Sanader uhićen je 10. prosinca prošle godine u Austriji nakon što je dan ranije u Hrvatskoj protiv njega podignuta optužnica u aferi FIMI Medija. Protiv njega je u međuvremenu otvoreno još nekoliko istraga za zlouporabe položaja i ovlasti predsjednika Vlade, kao i zamjenika ministra u Ministarstvu vanjskih poslova. Ivi Sanaderu i njegovoj obitelji tijekom postupka blokirana je imovina vrijedna oko 25 milijuna kuna.


Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat će 21. lipnja o izručenju Sanadera Hrvatskoj, nakon što je sud u Salzburgu 9. svibnja odlučio da se Sanadera može izručiti. Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan uložio je žalbu protiv te odluke.