"Svemirska" plaća

Hrvatskim pomorcima nudi se 80.000 kuna za rad na »Sea Launchu«

Darko Pajić

Oglas za zapošljavanje objavljen je na webu Maritime Connectora, traži se pet pomoraca, a s obzirom na plaću bit će teško upasti na ovaj specijalni brod



RIJEKA Hrvatski pomorci traženi su po cijelom svijetu i to nije neka novost, ali jest ako im se ponudi zapošljavanje na brodu i platformi za lansiranje raketa. Plaća je više nego dobra, oko 80.000 kuna mjesečno, a traži se pet pomoraca. Brod se zove »Sea Launch«, izgrađen je i porinut 1997. godine u škotskom Brodogradilištu Govan u Glasgowu odakle je otplovio u Rusiju, gdje je ugrađena specijalna oprema za upravljanje i kontrolu lansiranja raketa. »Sea Launch« je dug oko 200 metara, nosivosti 34.000 tona i opslužuje ga 240 članova posade.


   Oglas je objavljen na internet portalu za zapošljavanje pomoraca Maritime Connector, kojeg je pokrenula riječka tvrtka Nexus, gdje su također ostali iznenađeni informacijom da negdje uopće postoji brod takve namjene.


   »Sea Launch« je specijalan brod koji koristi mobilnu morsku platformu za ekvatorijalna lansiranja komercijalnih tereta na specijaliziranim Zenit 3SL raketama. Od travnja 2009. godine sastavio je i lansirao 30 raketa, a redom je bila riječ o komercijalnim teretima, točnije komunikacijskim satelitima namijenjenim geostacionarnoj orbiti za klijente kao što su Echo Star, DirecTV, XM Satellite Radio, and PanAmSat.




Ovaj morski lansirni sustav omogućava da se rakete mogu lansirati sa optimalnih pozicija zemljine površine, znatno povećava kapacitet tereta i smanjuje troškove u usporedbi sa kopnenim lansirnim rampama.


Četiri kompanije iz SAD-a, Norveške, Rusije i Ukrajine bile su vlasnice broda za lansiranje raketa, koji je registriran na Kajmanskim otocima. Od prošle godine većinsko vlasništvo preuzela je ruska kompanija. Šanse hrvatskih pomoraca da doista dobiju posao na ovom jedinstvenom brodu ipak treba uzeti s rezervom, jer oglas za zapošljavanje nije ponuđen samo u Hrvatskoj.