Bože, čitaju li u Vladi zakone koje predlažu?!

Hrvatski paradoks: Za legalizaciju bespravnog objekta potreban vlasnički list, a njega se ne može dobiti za bespravni objekt

Jagoda Marić

Od vlasnika bespravne kuće tražit će se potvrda o prebivalištu na toj adresi, koju MUP neće izdati bez vlasničkog lista. A vlasničkog lista nema bez – ozakonjenja kuće! 



ZAGREB Cilj zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih kuća trebao bi biti uvođenje rada i očuvanje prostora u Hrvatskoj, no ta najnovija Vladina inicijativa, ako se počne provoditi u praksi, stvorit će popriličan kaos. Nered će se sigurno dogoditi kad je u pitanju legalizacija kuća unutar zaštićenog obalnog područja 70 metra od mora. Vlada je odlučila na zaštićenom obalnom području, gdje gradnja nije moguća ako naselja nisu postojala prije 2004. godine, legalizirati kuće za stalno stanovanje, dok kuće koje služe kao vikendice neće biti moguće ozakoniti.  


I tu nastaje problem. Takvu je odredbu u Hrvatskoj, ako se neće narušavati ostali zakoni i propisi, nemoguće provesti. Naime, dokaz da vlasniku kuća služi za stalno stanovanje je prijava prebivališta, a nju je prema hrvatskim zakonima, uredbama i pravilnicima koje je donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova nemoguće dobiti u kući koja nije legalno izgrađena. 


Na naše pitanje što će biti dokaz da se neka kuća unutar zaštićenog obalnog područja koristi za stalno stanovanje, iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja odgovaraju da će »dokaz biti potvrda o prebivalištu kojom se dokazuje da je nezakonita zgrada korištena za stalno stanovanje odnosno za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti prije 30. studenoga 2009«. To znači da vlasnik koji želi ozakoniti svoju kuću mora samo donijeti potvrdu o prebivalištu iz MUP-a. No, ako su i on i policijski službenici u mjestu gdje se kuća nalazi poštovali zakon takav dokaz je nemoguće dostaviti. 




Za prijavu prebivališta potrebno je dostaviti »dokaz na kojem stranka temelji svoj zahtjev«, a taj dokaz je, znaju svi koji su ikada prijavljivali prebivalište, a moguće je iščitati i na stranicama MUP-a, »vlasnički list nekretnine na kojoj se prijavljuje prebivalište«. Vlasnički list, što je također poznato, prema zakonu može imati samo onaj tko posjeduje legalno sagrađenu nekretninu sa svim potrebnim dozvolama. 


Dakle, tko god je pokušao prijaviti prebivalište u nezakonito izgrađenoj nekretnini morao je od službenika MUP-a dobiti odbijenicu jer nema vlasnički list.


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u srijedu, 15. lipnja