Pasoš za Europu

Hrvatske ovce tek nakon bolnog čipiranja mogu u EU

Ana Raić Knežević

Kako nam je ispričao ovčar iz jednog manjeg mjesta na sjeveru Hrvatske, koji je već obavezan svoje stado ovaca obilježiti na ovaj način, riječ je o izrazito traumatičnom iskustvu i za njega, i za životinje



ZAGREB Sukladno pravilima EU-a, hrvatski će ovčari i uzgajivači koza, koji drže ukupno 966.812 životinja, morati uskoro početi životinje, osim markicama na uhu, označavati i tzv. bolusima – keramičkim uređajima obloženim silikonom, dužine nekoliko centimetara, koji se životinji uguravaju u usta, i »šalju« u predželudac. 


Pretežak da iz predželuca izađe, bolus tamo ostaje do kraja života životinje, a u sebi nosi deveteroznamenkasti broj, koji se očitava posebnim čitačima, sprečava manipulacije životinjom, i nosi podatke o njoj.


U sve ovce i koze starije od šest mjeseci, koje moraju biti obilježene i na ovaj način, bolusi su trebali biti »uvedeni« već od siječnja prošle godine, no primjena je prolongirana, i ozbiljnije će krenuti do kraja ove godine. Za sada boluse u životinje stavljaju samo ovčari u sjevernim, kontinentalnim dijelovima Hrvatske, dok u, primjerice, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj ili Istarskoj županiji ovčari dopis od nadležnih, koji im nalaže uvođenje bolusa, još nisu dobili. 




 Kako je našem listu ispričao, međutim, ovčar iz jednog manjeg mjesta na sjeveru Hrvatske, koji je već obavezan svoje stado ovaca obilježiti na ovaj način, riječ je o izrazito traumatičnom iskustvu i za njega, i za životinje.


Keramička, teška ampula, veličine je, ilustrira, šminke za usta, i životinju je jako teško natjerati da ju proguta. Osim toga, navodi, životinja nakon »ugradnje« bolusa slabije napreduje, pri čemu je riječ o ovcama namijenjenim rasplodu, koje bi trebale biti u dobroj »formi«.



  Kako se može čuti, markice na ušima kod životinja koje lutaju pašnjacima mogu otpasti, pa će bolusi, sukladno uredbama EU-a, umjesto markica, uskoro postati prvo sredstvo obilježavanja ovaca i koza u Hrvatskoj. Bolusi će stočare koštati oko dvadeset kuna za komad, dok kupnja čitača neće biti njihova obaveza



Prema mišljenju ovčara, životinje je trebalo čipirati potkožnim čipovima, no nipošto ovako, brutalno. S tim se ovčarom slaže i Luka Oman iz »Prijatelja životinja«, koji napominje kako je najjednostavniji način obilježavanja životinja čipiranje u kožu ispod vrata, kao što se radi u slučaju pasa, dok će se traumatiziranje životinje u slučaju bolusa izbjeći samo ako uređaj u životinju uvodi stručna, educirana osoba. Ne prođu li ovčari i uzgajivači potrebne edukacije, neće dobro proći niti životinje. 


Veterinari iz Hrvatske agencije za poljoprovredu, koja vodi označavanje životinja, u bolusima ne vide ništa sporno, niti brutalno. Kako, primjerice, napominje veterinar Davor Korečić iz Gospića, predstojnik Hrvatske agencije za poljoprivredu za Ličko-senjsku županiju, ovakvo je čipiranje jednostavno, za životinju nije bolno, i garantira gotovo stopostotni ostanak u organizmu.