Prekršen diplomatski kodeks

Hrvatska izbacuje Gadafijevog diplomata zbog novinskog intervjua

Boris Pavelić

Izvori su to objasnili činjenicom da je Naas »prekršio diplomatski kodeks« nedavnim izjavama u novinskom intervjuu



ZAGREB Otpravnika poslova Libije u Hrvatskoj Abdulkarima Naasa Hrvatska će uskoro proglasiti personom non grata, doznao je naš list iz diplomatskih izvora.


Izvori su to objasnili činjenicom da je Naas »prekršio diplomatski kodeks« nedavnim izjavama u novinskom intervjuu, ali i time da »predstavlja režim koji je definitivno osudio UN, dakle cijeli svijet«. Također, Međunarodni kazneni sud (MKS) osumnjičio je Moamera Gadafija i njegovoga sina za ratne zločine.


»To je uobičajen, normalan slijed. Otpravnik poslova neprimjereno se ponašao u Hrvatskoj, a njegov predsjednik, kojemu je ostao vjeran, osumnjičen je za ratne zločine«, kazao je izvor našeg lista, precizirajući da će odluka biti službeno objavljena ovih dana. 




Potkraj ožujka, Naas je dao intervju Večernjem listu u kojemu se oštro suprotstavio službenoj hrvatskoj politici prema sukobu u Libiji. »Žao mi je što je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u ime hrvatske Vlade dao legitimitet napadu na Libiju jer su naše dvije zemlje do izbijanja sukoba imale izvanredan gospodarski odnos.


Vlada RH, očito, zaboravlja da velik broj hrvatskih tvrtki ima ugovore s Libijom i da je mnogo hrvatskih radnika radilo u Libiji«, kazao je u tom intervjuu.


Sugerirao je, također, da Gadafi Hrvatsku više ne smatra prijateljskom zemljom. Odgovarajući na pitanje novinara o ponašanju bivšega predsjednika Stjepana Mesića, koji je propitivao potporu intervenciji u Libiji, Naas je odgovorio da je Mesić, »za razliku od drugih, ostao dosljedan i ostao prijatelj«. 


Bivši predsjednik Mesić odbio je komentirati najavljenu odluku hrvatske diplomacije, a komentar nismo dobili ni u veleposlanstvu Libije u Zagrebu.