Erozija vlade zaziva izvanredne izbore

Hebrang: HDZ bi pobijedio i da su danas izbori

Boris Pavelić

"U konačnici se ništa ne bi promijenilo, mi bismo dobili izbore", širi Hebrang optimizam, ali tvrdi da se protiv raspisivanju prijevremenih izbora zato što bi se na taj način izgubilo barem tri mjeseca



ZAGREB Erozija HDZ-ove vlade uznapredovala je do razine u kojoj se opozicija počinje rugati, a analitičari ljutiti na Vladinu neosjetljivost prema stanju u zemlji, dojam je nakon razgovora s dva politologa i saborskim zastupnikom SDP-a Nenadom Stazićem, jednim od glasnijih opozicijskih glasova koji zahtijevaju raspisivanje izvanrednih izbora.


Da je vrijeme za izbore, slažu se politolozi Ivan Grdešić i Ivan Rimac.


 ”Za Hrvatsku bi bilo dobro da se oblikuje nova vlada. Sadašnja više nije  u stanju riješiti krizu i osigurati europsku budućnost. To je Sanaderova  vlada, a to će i ostati čak i nakon najavljene rekonstrukcije”, kaže Ivan  Grdešić.




 Ivan Rimac podsjeća kako je raspisivanje izvanrednih izbora zagovarao još prije nekoliko mjeseci, kada je izbio oštar stranački sukob Ive Sanadera i Jadranke Kosor, što je učinilo upitnim premijerkin legitimitet u Saboru.


Rimac objašnjava i kako se sada pojavljuje još jedan problem, koji bi u svakoj drugoj zapadnoj demokraciji ljutiti birači odmah  kaznili.


“Novi ministri u vladi, koja u zadnjoj godini mandata ide u rekonstrukciju, ma koliko možda bili bolji od starih, neće stići ni preuzeti resore, nego će funkcionirati kao puka kandidacijska lista HDZ-a za predstojeće izbore. Oni neće ništa raditi, nego će odmah s ministarskih položaja krenuti u kampanju, bez ikakvih rezultata u svojem poslu. To je  moralno nakazno, i opozicija bi u narednim tjednima svoju kampanju  morala usmjeriti na demontažu toga procesa”, naglašava Rimac.



Nema ni jedne demokratske zemlje na svijetu čija bi vlada mogla preživjeti ovoliki korupcijski skandal – Nenad Stazić (SDP)



SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić ističe da “nema ni jedne demokratske zemlje na svijetu čija bi vlada mogla preživjeti ovoliki korupcijski skandal”. 


Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang uvjerava da bi njegova stranka pobijedila na parlamentarnim izborima i kad bi oni odmah bili raspisani.


 ”U konačnici se ništa ne bi promijenilo, mi bismo dobili izbore”, širi Hebrang optimizam, ali tvrdi da se protivi raspisivanju prijevremenih izbora zato što bi se  na taj način izgubilo barem tri mjeseca. Šef HDZ-ovog zastupničkog Kluba  smatra da bi s raspisivanjem izbora došlo do dramatičnog zastoja u realizaciji  projekata ključnih za Hrvatsku, pristupnih pregovora, programa gospodarskog oporavka i borbe protiv korupcije. 


Više u tiskanom izdanju