Sporan porez na mobilne usluge od 6 posto

HT diže ustavnu tužbu protiv države?

Bojana Mrvoš Pavić

Porez od šest posto, podsjetimo, uveden je s prvim kolovozom 2009. godine na SMS i MMS, glasovne usluge i internet mobilnih operatera, kako bi se popunila proračunska »rupa«, no za razliku od kriznog poreza, ovaj nije ukinut, niti ukidanje iz Vlade spominju



ZAGREB  HT razmatra mogućnost preispitivanja ustavnosti zakona kojim je država uvela porez na mobilne usluge od šest posto – potvrđeno je našem listu iz HT-a u kojem, kako se neslužbeno doznaje, ustavna tužba još nije napisana, no angažirano se na tome radi. Osim HT-u, porez je trn u oku i ostalim operaterima, VIPnetu i Tele2, koji će se, moguće, ustavnoj tužbi pridružiti.


Porez od šest posto, podsjetimo, uveden je s prvim kolovozom 2009. godine na SMS i MMS, glasovne usluge i internet mobilnih operatera, kako bi se popunila proračunska »rupa«, no za razliku od kriznog poreza, ovaj nije ukinut, niti ukidanje iz Vlade spominju. Godišnje, procjenjivalo se prilikom uvođenja, država je od poreza trebala zarađivati 430 milijuna kuna, no zbog pada prometa se zaradilo 130 milijuna kuna manje. Operateri zbog poreza nisu mijenjali svoje cijene naviše, već, djelomično, tarifne modele, što nije išlo na ruku potrošačima, a izgubili su i operateri te njihovi dioničari.


 »Samo na ime poreza od šest posto, mobilna industrija je platila oko 300 milijuna kuna u prošloj godini, iako je zabilježila značajan pad prihoda te smanjenu potrošnju. Zato mobilna industrija, do sada jedan od najzdravijih dijelova gospodarstva u Hrvatskoj, gubi na investicijskom potencijalu i neće biti u mogućnosti pratiti ritam ulaganja u nove mobilne mreže četvrte generacije. Time će se i sudjelovanje mobilne industrije u BDP-u, koje danas iznosi 2,6 posto, smanjiti. Kako su u EU su neki slični porezi i naknade ukinuti zbog neusklađenosti s europskom pravnom stečevinom, HT razmatra mogućnost preispitivanja ustavnosti zakona kojim je uveden  porez, jer se njime oporezuje bruto prihod od mobilnih usluga, s tim da mobilni operatori i dalje plaćaju porez na ostvarenu dobit. Svi drugi poduzetnici u Hrvatskoj plaćaju samo porez na ostvarenu dobit«, stoji između ostalog u odgovoru HT-a našem listu.




Prema rezultatima HT-a za prošlu godinu, unatoč povećanju broja korisnika, prihodi su im smanjeni za 1,7, a neto dobit za 9,5 posto. Ostvarili su prihod od 8,37 milijardi kuna, naspram 8,51 u 2009. godini, pri čemu je u taj iznos uračunat i prihod Combisa, kojeg je HT preuzeo prošle godine, a on iznosi 232 milijuna kuna. Usporede li se HT-ovi prihodi bez Combisa, lani je zabilježen pad prihoda od 3,2 posto u odnosu na 2009. godinu. Država, tako, zadržavanjem poreza ubire i znatno manji porez na dobit operatera, a gube i dioničari, čija ovogodišnja dividenda iznosi 22,7, naspram prošlogodišnje 34 kune. Da je porez neustavan, potvrdili su i iz VIPneta.