Dramatičan apel HBK

Don Grubišić: Biskupi prodaju maglu, gladni ljudi teško će biti razboriti

Tihomir Ponoš

Biskupi su sa sjednice Stalnog vijeća poslali apel u kojem pozivaju  političare, gospodarstvenike, javne medije i sve ostale odgovorne da daju svoj doprinos očuvanju mira i stabilnosti u jačanju zajedništva



Biskupi smatraju da se nalazimo u prijelomnom vremenu »u kojemu treba sačuvati razboritost i trijeznost, ojačati solidarnost i umnožiti molitve za dar razuma i mudrosti«. Pred nama su važne odluke koje mogu odrediti našu budućnost, zaključuje se u priopćenju sa sjednice Stalnoga vijeća na kojoj se uglavnom raspravljalo o posjetu Benedikta XVI. Hrvatskoj. 


Don Ivan Grubišić smatra da je priopćenje prodavanje magle, a ne rješavanje problema »jer kako pozvati siromaha na razboritost kad je gladan«. Trebalo je poručiti da je narod gladan kruha i pravde, a na način na koji se javnosti obratilo Stalno vijeće HBK »lako je propovijedati i pozivati«. 


– Biskupi moraju biti osjetljiviji na sirotinju, moraju poslušati narod koji se buni i kojemu je dosta, kazao je Grubišić koji smatra da je i Crkva »sukrivac ove tragedije koja se događa u Hrvatskoj jer je podržavala određene stranke. Biskupi su su riješili svoje probleme, grade velebna zdanja, a sirotinja je gladna«. Grubišić, i inače kritičan prema Crkvi, smatra da se biskupi okreću na krivu stranu, što nije dobro ni za koga, pa ni za narod.    


Prijelomna vremena




Jedna od rijetkih tvrdnji s kojom se slaže jest ona koji tvrdi da su ova vremena prijelomna. 


– Vremena jesu prijelomna, ali probleme treba rješavati, a ne izražavati tobožnje želje. Ovo su samo puke želje koje nemaju veze sa stvarnošću, kazao je Grubišić za kojega je priopćenje sastavljeno u općenitom tonu »jer je to diplomacija. Na Kaptol ne treba ići po informacije jer će se tamo dobiti samo preopćenita diplomatska nota«.