Neprofitabilna proizvodnja seruma

Bolnice bez protuotrova za ubod crne udovice

Barbara Čalušić

U Imunološkom zavodu obustavu proizvodnje protuotrova za crnu udovicu objašnjavaju visokom cijenom proizvodnje, nikakvom zaradom i jako malom potražnjom na tržištu



RIJEKA Uoči špice turističke sezone zdravstvene ustanove u priobalju ostaju bez protuotrova za ubod crne udovice jer Imunološki zavod više ne proizvodi antitoksin za otrov ovog pauka. U ovaj podatak uvjerile su se i zdravstvene ustanove koje obnavljaju zalihe ovog protuotrova pokušavajući naručiti ga kod svog dosadašnjeg proizvođača za hrvatsko tržište, Imunološkog zavoda. Bez seruma za otrov crne udovice tako je ostao i Klinički bolnički centar Rijeka, čiji nam je predstojnik Centra za hitnu medicinu, mr. sc. Fred Zeidler potvrdio da Rijeka u ovom trenutku nema protuotrova za ubod najotrovnijeg pauka našeg područja – crne udovice.



Pauk crna udovica rasprostranjen je uglavnom u priobalju, a njegov ubod  gotovo je bezbolan pa često prođe i nezapažen. Sat vremena nakon uboda javljaju se grčevi u mišićima oko mjesta ugriza, koji se potom šire na grupe većih mišića. Grčenje mišića prati mučnina i povraćanje, glavobolja, znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost, porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca.


Smrtnost u slučaju uboda crne udovice manja je od pet posto i nastupa kod neliječenih ugriza kao posljedica gušenja. Nakon uboda crne udovice, veću mogućnost komplikacije imaju mala djeca i starije osobe, kao i srčani bolesnici dok se prosječan pacijent od uboda u potpunosti oporavi između dva i pet dana.





   – S serumima protiv ugriza zmija smo opskrbljeni, no to nije slučaj kod protuotrova za ubod crne udovice. Protuotrova nema jer ga Imunološki zavod, koji nas je godinama opskrbljivao, više ne proizvodi pa ga od njih nismo mogli naručiti. Zasad nemamo vijesti o nekoj mogućoj alternativi kad se radi o ovom protuotrovu, kaže Zeidler.   

Po serum u München


Na pitanje što bi u ovom trenutku u riječkom Centru za hitnu medicinu učinili s pacijentom koji bi zatražio pomoć zbog uboda crne udovice, Zeidler odgovara da bi pacijent bio zbrinut davanjem analgetika i kalcija, što je uostalom i uobičajena terapija protiv uboda crne udovice. Pronalaženje antitoksina, vjeruje Zeidler, trajalo bi nešto dulje, ali vjeruje da bi se liječnici ipak snašli kao što su se svojevremeno snašli u slučaju njemačke turistkinje koja je u riječkoj bolnici hospitalizirana zbog uboda crne udovice, a te je godine zbog nestašice, bolnica također bila bez antitoksina za otrov crne udovice. Pacijentica je unatoč nestašici dobila protuotrov koji je dopremljen iz Münchena. Zeidler ipak upozorava da osoba koja je pretrpjela ubod ovog pauka trpi velike, često nepodnošljive bolove. Upravo zbog toga korisiti se antitoksin za otrov crne udovice čija primjena trenutno olakšava tegobe.


   – Ubod crne udovice najčešće nije opasan po život, no bolovi koje pacijent podnosi spadaju u najteže bolove uopće. No, činjenica je i to da su ubodi crne udovice na našem području ipak rijetki te sam se u 25 godina u Centru za hitnu medicinu s takvim slučajevima susreo svega dvaput, prisjeća se Zeidler.   

Obavješten HZZO


Da se antitoksin protiv otrova crne udovice više ne proizvodi u Hrvatskoj potvrdili su nam i u Imunološkom zavodu. Obustavu proizvodnje ovog protuotrova objašnjavaju visokom cijenom proizvodnje, nikakvom zaradom i malom potražnjom na tržištu. Potražnja je, kako navode, bila u stalnom padu pa je tako 2008. godine od Imunološkog zavoda naručeno 85 bočica protuotrova, godinu kasnije 48 bočica, a protekle je godine Imunološki zavod na tržište plasirao tek dvije bočice antitoksina za otrov crne udovice.


   – Navedeni preparat Imunološki zavod d.d. proizvodio je sporadično, u malim količinama, isključivo za potrebe Hrvatske. Ističemo da smo ga plasirali bez ikakve naknade, dakle – besplatno. Njegova je proizvodnja, bez obzira na količine, dugotrajna i skupa, a potrebe za njim su male i u stalnom su padu, poručili su nam u Imunološkom zavodu dodavši da su o svemu obavijestili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji bi se trebao pobrinuti za alternativu kad je riječ o nabavci protuotrova koji će se, prema sadašnjim najavama, nabavljati iz uvoza. Iako smo kontaktirali HZZO zasad nismo dobili konkretan odgovor na pitanje kako će riještiti problem nestašice protuotrova u slučaju uboda crne udovice.