Uzbuna u Radićevom institutu: papi rukoljub, radnicima otkazi

Bez posla ostaje 200 ljudi: Jubilarcu IGH pred mirovinom otkaz umjesto nagrade

Robert Frank

O zbrinjavanju viška radnika brine bivša časna sestra Bernardica Juretić, koja je svojedobno u komunama spašavala ovisnike. Samo u prvoj fazi najavljeno stotinjak otkaza pretežno visokoobrazovanim radnicima. U Rijeci će bez posla ostati 13 osoba



Umjesto jubilarne  nagrade za 40 godina neprekidnog rada u Institutu građevinarstva Hrvatske Jure Radića, čovjek s 40-godišnjim, najdužim stažem u toj kompaniji, samo dva mjeseca prije ispunjenja prvih uvjeta za mirovinu, završit će na zavodu za zapošljavanje! 


Slučaj tog zaposlenika IGH, koji je cijeli radni vijek proveo u laboratoriju na ispitivanju materijala i konstrukcija, nije usamljen. Ta je osoba, naime, tek jedna od njih stotinjak koje će od sredine ovog mjeseca u IGH-u postati viškom te će pod raznim uvjetima napustiti kompaniju. U riječkom poslovnom centru IGH, čak 13 od sveukupno 86 zaposlenika odlukom vrha kompanije izgubit će radna mjesta u prvom naletu otkaza. U drugom naletu, koji je već najavljen, očekuje se da taj broj neće biti ništa manji. Otkaz zasad očekuju osobe zaposlene u laboratoriju IGH, inženjeri građevine, diplomirani ekonomisti, pa čak i jedna magistrica matematike iz informatičkog odjela. Naknadno, među stotinjak suvišnih koji se već utvrđuju, dominirat će inženjeri i projektanti. 


Žrtve lošeg upravljanja


U IGH-u, iz kojeg nam jučer nisu htjeli komentirati situaciju oko viška zaposlenika i otkaza, prema našim procjenama, zaposleno je oko 850 osoba. Ukoliko se realizira najava o rješavanju viška od 100 plus 100 zaposlenika, ukupni broj zaposlenih početkom 2012. najvjerojatnije će biti dvostruko manji u odnosu na 1. siječnja 2009. kada je u IGH-u radilo oko 1.200 osoba. 




Većina onih koji se nalaze na prvom popisu i koji su već obaviješteni da moraju otići, smatra da su direktne žrtve lošeg upravljanja kompanijom. 


IGH, s temeljnim kapitalom od 64 milijuna kuna, percipiran je kao jaka kompanija, koju se zbog obavljanja važnih i profitabilnih poslova projektiranja, nadzora i konzaltinga dugo smatralo samim vrhom moćnog građevinskog lobija. Tu kvalifikaciju zasigurno je osnažila i činjenica da je direktor IGH bivši ministar obnove i razvitka, ujedno i njen dioničar Jure Radić, a jedna od dioničarki je i bivša ministrica graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić. Upravo zbog toga nije nikakva tajna da su poslovni uspjesi IGH-a među ostalim i rezultat uske isprepletenosti interesa državnih dužnosnika i privatnog kapitala u građevinskom sektoru koji je do recesije i krize uzlet bazirao uglavnom na državnim investicijama. 


Dok će direktor IGH-a Jure Radić ovog vikenda, prema odluci Hrvatske biskupske konferencije biti među 16 povlaštenih na rukoljubu Papi Benediktu XVI. u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, osim stotinjak osoba koje se već nalaze na izlaznim vratima kompanije, i ostali zaposlenici strepit će da se ne nađu na novom popisu od još stotinjak prekobrojnih. 


Zanimljivo da se u tročlanoj Tehničkoj komisiji IGH o zbrinjavanju viškova nalazi i Bernardica Juretić, bivša časna sestra, magistrica psihologije koja je prva u Hrvatskoj pokrenula terapijske komune za ovisnike, a već godinama je pomoćnica direktora IGH za upravljanje ljudskim potencijalima. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u petak 3. lipnja