Neisplate sve učestalije

Bez plaća najmanje 30 tisuća radnika u Hrvatskoj

Jagoda Marić

Ako bi radnici dobivali minimalnu plaću od 2,8 tisuće kuna, iz Fonda bi se mjesečno moralo isplatiti, i to bez doprinosa i poreza, 84 milijuna kuna



ZAGREB U Hrvatskoj svaki mjesec plaću ne dobiva od 25 do 30 tisuća radnika, podaci su to koje je Porezna uprava pripremila za Vladinu radnu skupinu čiji je zadatak pronaći rješenje kojim će se stati na kraj neisplati plaća.


U tu brojku nisu uračunati obrtnici, samostalne djelatnosti i zaposleni u državnom sektoru i javnim službama, nego je analiza napravljena samo za 1,132 milijuna zaposlenih u pravnim osobama. Naši izvori iz Vlade ističu da je broj radnika koji ne dobivaju plaću ipak manji od procjena s kojima sindikat izlazi u javnost kad govori o 70 tisuća radnika bez plaće.


O točnim brojkama napominje sugovornik s Markovog trga moći će se govoriti kad se usporede podaci Porezne uprave s onim što su Vladi dostavile sindikalne središnjice o broju svojih članova koji rade, a za to nisu plaćeni. 




Na Gospodarsko-socijalnom vijeću prošli mjesec iznesena je ideja da se problem neisplata plaća riješi kroz jamstveni fond iz kojeg bi radnici dobivali plaću, no već sada je jasno da u provedbi te ideje postoji puno prepreka.


Najveća je svakako novac, jer se postavlja pitanje tko će puniti taj Fond. Ukoliko bi to bila država i ako bi radnici dobivali minimalnu plaću od 2,8 tisuće kuna, iz Fonda bi se mjesečno moralo isplatiti, i to bez doprinosa i poreza, 84 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini više od milijardu kuna i to je novac kojeg država trenutno nema.


Naši izvori iz Vlade priznaju da je to vjerojatno i brana na kojoj će ideja o osnivanju jamstvenog fonda pasti. No, sindikalisti će nastojati iskoristiti činjenicu da je Hrvatska u izbornoj godini i da bi Vlada ipak mogla pronaći novac barem za isplatu minimalnih plaća radnicima kojima njihovi poslodavci ne plaćaju rad.


Država bi se pak naplaćivala od hipoteka koje bi upisivala na imovinu poduzeća koja ne isplaćuju plaće. S kakvim će prijedlogom izići Vladino povjerenstvo trebalo bi se vidjeti već danas jer je to rok u kojem su Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa GSV-u dužni ponuditi rješenja za osnivanje jamstvenog fonda, ali i prijedlog mjera kojima će se poslodavce spriječiti da izbjegavaju isplatu plaća.