Moćni kapital s Dalekog istoka u utrci za riječko brodogradilište

Kinezi preko Končara ulaze u »3. maj«?

Orjana Antešić

Nenad Končar je naveo opciju po kojoj bi Kinezi mogli kupiti tvrtku »Jadranska ulaganja«, koja je formalni ponuđač za »3. maj«, ali i za »Kraljevicu« i za Brodotrogir

RIJEKA Moguća poveznica »3. maja« i Kine ovih se dana okreće u kontra smjeru. Nakon najave Danka Končara o kupnji jednog kineskog brodogradilišta, u riječki škver jučer je stigao izvršni potpredsjednik Jiangsu Nordic Investment Managment Co. Yu Hong, koji je sastao s Upravom i predstavnicima trećemajskih sindikata. Kako doznajemo od člana Uprave »3. maja« Predraga Božanića, radi se o istoj grupaciji, odnosno zastupnicima kineskog investicijskog fonda (China Investment Corporation – CIC) koji su već boravili u »3. maju« u travnju prošle godine.   Kinezi su zainteresirani za kupnju »3. maja« u kojem bi gradili brodove, ali Yu Hong nije previše otvoreno govorio o ciljevima, prenosi nam jedan naš izvor iz »3. maja«. Navodno, »3. maj« je samo dio u što ovi kineski investitori žele uložiti jer je Hong spomenuo i aerodrom na Krku te industrijsku zonu na Kukuljanovu. Sami trećemajci nakon sastanka s Yu Hongom pretpostavljaju da je ovo samo jedan od novih pravaca njihovog prodora u Europu jer je, navodno, riječ je o investicijskom fondu koji već ima udjele u švedskom Volvu i Saabu. Zašto su se Kinezi odlučili u »3. maj« javiti sada, kada je treći i posljednji krug privatizacije brodogradilišta pred okončanjem, zašto se nisu javili na natječaj – nema pouzdanog odgovora.   

»Jaki igrači«




Zanimljivo je da s ovim dolaskom kineskih predstavnika u Končarevoj tvrtki »Jadranska ulaganja« nemaju ništa. Tako, naime, tvrdi i Uprava »3. maja« i direktor »Jadranskih ulaganja« Nenad Končar, koji nam je jučer potvrdio da je upoznat s dolaskom kineskih biznismena u Rijeku, ali da je u ovom slučaju riječ isključivo o kontaktu kojeg je uspostavila Uprava »3. maja«.


Končar kaže da je riječ »jakim igračima« s kojima su unutar Kermas grupe, očito, imali određene kontakte. Međutim, Nenad Končar tvrdi da je bila riječ o nekim posve drugim poslovima – spomenuo je, pritom, rudaču – a ne po pitanju hrvatskih škverova.   – Pozdravljamo ovu inicijativu Uprave »3. maja« i otvoreni smo za svaki oblik suradnje, kazao nam je Končar mlađi. Na naš upit kako komentira ovaj naknadni interes kineskih investitora kao netko tko bi danas-sutra trebao postati vlasnikom »3. maja«, Nenad Končar odgovorio je da je proces privatizacije prilično jasan.   


Nenad Končar zaključio je jučer da postoji i ogroman prostor da se kineski investicijski fond može, uz »Jadranska ulaganja«, pojaviti i kao suinvestitor u »3. maj«. Ipak, ustvrdio je, sve navedene opcije te spremnost na suradnju i razgovore nikako ne znači da »Jadranska ulaganja« odustaju od »3. maja« i drugih dvaju brodogradilišta.



Spremni odstupiti


– Ako vlasnik, odnosno država, Uprava i radnici brodogradilišta, procijene da je ponuda kineskih investitora bolja od naše, mi smo spremni odstupiti na način da Kinezi otkupe naša ulaganja u ovaj privatizacijski postupak, kazao je Končar. Sam Končar je pritom naveo opciju po kojoj bi Kinezi mogli, primjerice, kupiti tvrtku »Jadranska ulaganja«. Međutim, ova tvrtka formalni je ponuđač i za »Kraljevicu« i za Brodotrogir, a kako nam je prenio Predrag Božanić iz »3. maja«, Kinezi zasad ne iskazuju interes za ostale hrvatske škverove.   Na jučerašnjem sastanku u »3. maju« bio je i predstavnik Tvornice električnih žarulja (TEŽ), kojeg naši izvori iz »3. maja« opisuju kao, blago rečeno, osebujnu osobu i zasad jedinu škripavu kariku u ovom kineskom posjetu. U svakom slučaju, nakon Yu Honga, danas bi u Hrvatsku trebao stići i ostatak njihove ekipe, a najavljen je i sastanak u Ministarstvu gospodarstva.