Lijepe hale, lijepo gore

Policija: Požar u Ferimportu – podmetnut!

Vanja Vesić

Samo dvadeset dana od našeg napisa kada smo upozorili javnost o zapuštenom kompleksu uništene tvrtke Ferimport vatrena stihija potpuno je uništila jednu od zgrada



ZAGREB Policijska uprava zagrebačka objavila je da je požar koji je u nedjelju buknuo u bivšem skladišnom kompleksu Ferimporta na Zagrebačkoj cesti – podmetnut! Nepoznati počinitelj ili više njih potpalili su drvenu građu i otpad u jednoj od skladišnih hala.


Samo dvadeset dana od našeg napisa kada smo upozorili javnost o zapuštenom kompleksu uništene tvrtke Ferimport vatrena stihija potpuno je uništila jednu od zgrada. Riječ je o drugom požaru na istoj lokaciji u zadnjih šest mjeseci i prilog za golu statistiku sve učestalijih paleži bivših industrijskih objekata smještenim na atraktivnim zemljištima u gradu koja su se, po svemu sudeći, našla na meti građevinskog podzemlja.


Čak osam vozila i 25 vatrogasaca dva sata gasilo je požar a sreća je da se vatrena stihija nije proširila na ostale zgrade.




Kao što smo objavili 9. svibnja, kompleks nekad uspješne tvrtke uništene u famoznoj privatizaciji 90-tih nalazi se na zemljištu od čak 30 000 četvornim metara sa desetak upotrebljivih skladišta. Kompleks nitko ne čuva pa je godinama nesmetano i na meti kradljivaca. Iz opustošenih hala prvo je pokraden laki namještaj, demontirani su radijatori a potom i cijevi centralnog grijanja, nakon čega je uslijedila krađa onoga što je preostalo- građevne konstrukcije objekata.


Lopovi su se usmjerili na krađu skupocjenih čeličnih greda krovišta, uvijek atraktivnih drvenih greda, bakra i preostale limarije. Skladišta su se za male novce mogla obnoviti i dobiti neku kulturno- društvenu namjenu kakve u gradu veličine Zagreba nikad nije previše.


Tako bi se riješilo pitanje očuvanja i čuvanja kompleksa, umjesto slobodne krađe i ciljanog podmetanja požara koje se po sličnom scenariju događaju baš u nečuvanim objektima industrijske i postindustrijske arhitekture.


Za podsjetiti da je u travnju gorila hala Stare klaonice u Heinzelovoj, spomeniku industrijske arhitekture za kojeg vlasnik Zagrebački holding nije osigurao adekvatnu čuvarsku službu.


Drugi spomenik industrijske baštine, bivša tvornica “Nada Dimić”, također bez čuvara, našla se čak četiri puta na meti požara – vlasnik objekta bio je poduzetnik i splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je kompleks prije nekoliko mjeseci prodao graditelju Juri Radiću vlasniku tvrtke Institut IGH.


Samo prošle godine tvornica je gorila tri puta. Za jedan od požara policija je i službeno potvrdila da je bio podmetnut.