Uhićen Nikola Brnčić (25)

Krivac za sudar na Marinićima iza sebe ima dvadeset prijava!

Šarlota Brnčić

Brnčić iza sebe već ima dvadesetak prijava za prometne prekršaje, a zbog vožnje u alkoholiziranom stanju  2009. godine mu je izrečena zabrana upravljanja vozilom. Za udes na Marinićima slijedi mu i kaznena prijava



RIJEKA Za upravljačem »audija A3« kojim je u petak skrivio tešku  prometnu nesreću frontalno se sudarivši sa »citroen saxom« u Turkovu  na Marinićima, nalazio se 25-godišnji Nikola Brnčić iz Rijeke.


Mladić je  za volan sjeo pod utjecajem alkohola od 1,76 promila i još je k tome i prebrzo vozio te je bilo očito da je vozeći pod takvim okolnostima bio  »tempirana bomba« na cesti.


Smješten je u posebne prostorije do otrježnjenja, a u subotu ujutro je uhićen i podvrgnut krimobradi. Protiv njega  će biti podnesena kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće i  to redovnim putem što znači da neće biti pritvoren i da će se u daljnjem postupku braniti sa slobode.





Danijela Ikica Pupovac (43) zbog krvarenja je završila na operaciji, a  njenom sinu Petru (11) slomljena su dva vratna kralješka



Kako neslužbeno saznajemo, mladić je čak i negirao da je skrivio  prometnu nesreću, a postoje sumnje da je možda htio i otići s mjesta  nesreće prije dolaska policije.


Naime, kako nam navode neslužbeni izvori, sreća u nesreći bila je ta da je jedan djelatnik Prometne policije  naišao na nesreću nekoliko minuta nakon sudara pa vozač i da je htio  više nije mogao izbjeći odgovornost.


Također, Brnčiću ovo nije prvi prekršaj u prometu, već štoviše – ima ih evidentiranih čak dvadesetak. U  pitanju su različiti prometni prekršaji, a između ostalog mu je 2009. godine zbog vožnje u alkoholiziranom stanju izrečena zabrana upravljanja. Sudeći prema posljednjim događanjima, iz prethodnih iskustava  nije izvukao baš nikakvu pouku, a u kakvom je stanju i kako vozio,  sreća je da nije nekog i ubio.


Stanje preživjele 43-godišnje vozačice »citroen saxa«, Danijele Ikice  Pupovac, i njezina 11-godišnjeg sina Petra, jučer je i dalje bilo nepromijenjeno, životno su ugroženi i pod stalnom medicinskom skrbi osoblja  Jedinice intenzivnog liječenja KBC-a na Sušaku.


Kako neslužbeno saznajemo, majci je teško ozlijeđen prsni koš i preksinoć je zbog krvarenja  žurno podvrgnuta operativnom zahvatu, a dječak je zadobio frakturu  drugog i trećeg vratnog kralješka. Nakon žestokog sudara, dječak koji je  ostao zaglavljen između dva sjedala isprva je bio kontaktibilan i s njim  se moglo razgovarati, no kako su prolazile minute, stanje mu se počelo  pogoršavati te je pao u komu.


Nesreća se dogodila oko 17.45 sati nadomak kućnog broja 56 kada je  Brnčić upravljajući »audijem A3«, RI 855-OJ, i krećući se prema Viškovu  u desnom zavoju uslijed neprilagođene brzine prešao na suprotnu  stranu ceste. Tamo se frontalno sudario s »citroenom saxom«, RI 766- HG, kojim je upravljala 43-godišnjakinja.


Od siline udara »citroen« je odguran  više metara unatrag, a majku i sina su iz hrpe lima morali osloboditi  vatrogasci. Očevici su nam na mjestu nesreće ispričali kako je vozač  »audija« prethodno i pretjecao po punoj crti te da je sigurno vozio više  od sto kilometara na sat. Nisu mogli skriti svoju ogorčenost, posebice  zbog ponašanja vozača nakon nesreće.



Ukoliko je koncentracija alkohola u krvi od 1,5 do 2,8 promila, radi se  o pijanom stanju. Intelektualne funkcije su smanjene, osobe su svjesne  da su pijane i nastoje se prilagoditi. Izraženo je suženje vidnog kuta pa  su česti premaleni bočni razmaci u pretjecanju, prostorna dezorjentacija i frontalni sudari.


Porastom alkohola u krvi raste i vjerojatnost prometne nesreće. Pri koncentraciji od 0,5 promila dva puta je veća vjerojatnost sudara i ozljeda, a pri koncentraciji od 1,5 promila čak je 16 puta veća vjerojatnost nesreća i smrtnog ishoda. Sudsko-medicinski, granica apsolutne nesposobnosti za vožnju je od 1,3 promila.