Zloporaba opojnih droga

Kaznene prijave vlasniku riječkog “Smart Shopa” i dvjema zaposlenicama

Slavica Kleva

Češljajući papire inspekcijske službe su utvrdile da se  po papirima i uvoznim deklaracijama jedno prikazivalo, a drugo prodavalo



RIJEKA Nema nikakve dvojbe da se u prodavaonici »Snail smart  shop« smještenoj na Brajdi ilegalno prodavala oprema za uzgoj marihuane, tvrdi policija. Zbog toga će biti kazneno prijavljeni vlasnik prodavaonice Vibor Velčić, ali i njegove dvije uposlenice i to za nekoliko  kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga.  


S druge strane, u sad već zatvoreni »Smart shop« ušla je porezna i financijska služba, a i carinu zanimaju papiri za uvoz robe koju je naručivala Velčićeva tvrtka. Neslužbeno doznajemo da se već sada niz  počinjenih prekršaja iz nadležnosti poreznih i carinskih službi penje na  milijunski iznos.


Češljajući papire inspekcijske službe su utvrdile da se  po papirima i uvoznim deklaracijama jedno prikazivalo, a drugo prodavalo.Policija dodaje da nije sporna prodaja legalnih stvari, od biljnih pripravaka za opuštanje pa do nargila, lulica i opreme za uzgoj kućnog bilja, već prodaja opreme za uzgoj marihuane. ž

Naime, policijski inspektori Odjela za drogu PU primorsko-goranske su ulaskom u trgovinu  pronašli opremu za uzgoj indijske konoplje, odnosno marihuane, što  je, kažu, kazneno djelo prema postojećem zakonu.




Između ostalog, temeljitim pretresom pronađene su »biljne materije« za koje su opravdano posumnjali da u sebi imaju tvari i pripravke i nalaze se na popisu  droga, ali i tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu opijata.



Ne prodajem ništa što je u Hrvatskoj zabranjeno, kategoričan je bio Velčić



No, o kakvim se »materijama« radi, kao i kojim količinama, policija nije otkrila.


Vlasnik trgovine i tvrtke Velčić riječki je »Snail smart shop« otvorio lani krajem listopada, a sličnog proizvodnog asortimana otvorene su trgovine u Zagrebu, Zadru, Splitu i Osijeku. Kada je otvarao prodavaonicu, Velčić je naglasio da je riječ o potpuno legalnim proizvodima.


»Ne  prodajem ništa što je u Hrvatskoj zabranjeno, kategoričan je bio Velčić,  ako koju od biljnih mješavina vlasti u međuvremenu zakonom izbace, i  ja ću je uredno – izbaciti s polica – govorio je Velčić u jednom od razgovora za naše novine. No, Popis opojnih droga, psihotropnih tvari i bilja se objavljuje u Narodnim novinama i – periodično mijenja.