Nevrijeme učinilo svoje

Otkazan Jadranski slalom na Platku

Luka Variola

Razlozi otkazivanja su  nedostatak snijega, odnosno nepovoljne  vremenske prilike – kaže  predsjednik SK »Rijeke« Davor Štimac



Platak je tijekom posljednjih dana okovalo pravo nevrijeme i orkanska bura koja je onemogućila  da se ono malo snijega kvalitetnije primi za stazu Radeševo



– Nažalost, unatoč svim naporima koje smo poduzimali posljednjih  nekoliko dana, donijeli smo definitivnu odluku da se utrka odgodi. Razlozi otkazivanja su prvenstveno nedostatak snijega, odnosno nepovoljne vremenske prilike  na Platku tijekom posljednjih dana.


Službeni  »snow control« delegacije FIS-a bio je u utorak, kada je stanje ocijenjeno »otvorenim«. Dobili smo 48 sati, no vremenske prilike bile su izuzetno loše i zbog nevremena i jakog vjetra bili smo primorani otkazati utrku – objasnio je Štimac.


Iako su riječki skijaški djelatnici čekali do posljednjeg trenutka, već je  tijekom srijede postalo jasno da će ovogodišnje izdanje međunarodne  skijaške utrke teško ugledati »svjetlo dana«.


Platak je tijekom posljednjih dana okovalo pravo nevrijeme i orkanska bura koja je onemogućila  da se ono malo snijega kvalitetnije primi za stazu Radeševo, koja je u  utorak trebala ugostiti 95 slalomaša.


Budući da Platak i dalje nema kvalitetne uvjete umjetnog zasnježivanja, ovakav epilog nije neočekivan.– Kako bi se u budućnosti mogućnost otkazivanja ovako značajnih  natjecanja svela na minimum, nužna je nabavka dodatnih topova za  snijeg i proširenja jezera s vodom za njihovo opsluživanje – dodao je  Štimac.


Unatoč velikim naporima riječkih skijaških djelatnika i Žičara Platak,  skijalište iznad Rijeke ove će godine ostati bez jakog skijaškog događaja  na kojem su bili najavljeni i neki slalomaši iz prve jakosne skupine.


– S obzirom na to da na prvoj strmini Radeševa ima tek 10 do 15  centimetara snijega, što nije dovoljno za pripremu natjecateljske staze,  bili smo primorani u konzultacijama s FIS-om otkazati ovogodišnje izdanje Adriatic slaloma. Definitivno nije pomogla niti orkanska bura koja je proteklih dana vladala Primorjem i koja je otežala pripremu staze.  Što se tiče umjetnog snijega, njega je na stazi malo i upitne je kvalitete  – objasnio je glavni operativac i vođa natjecanja Marinelli.


Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, inače glavnih pokrovitelja natjecanja, složili su se da ovakve situacije moraju biti  poticaj za konačno uređenje Platka kao županijskog rekreativnog centra što ponajviše podrazumijeva osiguravanje uvjeta za umjetno zasnježenje.