Epicentar dobrog sporta stiže s bazena Kantride

Kako je Predrag Sloboda izazvao potres na vaterpolskoj sceni

Igor Duvnjak

Predrag Sloboda, prvi čovjek Primorja EB i HVS-a,  otklonio je suspenziju LEN-a i uspio zadržati tri  hrvatska kluba u Europskoj ligi u iduće dvije godine. Primorjaši  bi iduće sezone mogli biti još jači



Zagrepčani su  po pravilu dolazili na Kantridu kao na mrijestilište i lovili najdragocjenije kvarnerske »zlatne ribice« poput Hinića, Baraća i Glavana, Burića, Frankovića ili Premuša.



Iz Rijeke  idu impulsi hrvatskom vaterpolu, što se  događalo i ranije, ali samo u  igračkom, a ne kao sada u rukovoditeljskom smislu. Riječ je o Predragu  Slobodi koji je izazvao  potres na ovdašnjoj vaterpolskoj sceni, epicentar  je na Kantridi, a efekti se osjećaju nadaleko.


Kotizacija


Predrag Sloboda, izuzetno blizak suradnik Gabrielea Volpija, gazde  »Pro Recca«, najmoćnijeg vaterpolskog kluba i momčadi na svijetu, uoči pobjede »Primorja Erste banke« protiv  »Mladosti« u sklopu trećeg  kola četvrtfinalne grupe Europske lige, ostvario je isto tako bitnu, ako  ne i još bitniju pobjedu.  


Nad hrvatskim vaterpolom, naime, i dalje kao  Damoklov mač vici pitanje isplate kotizacije za Europsko prvenstvo u  Zagrebu. LEN, Europska federacija je  čekala i još čeka ostatak svote, nekih 60 tisuća  eura i kako ih nije dočekala, jednostavno je zaprijetila  izbacivanjem hrvatskih klubova iz Europe.


 Da se prijetnja ostvarila, ne bi  se igrao subotnji veliki dvoboj  na Kantridi. Predsjednik Saveza je otklonio  prijetnju suspenzije, Hrvatska je dobila rok do kraja ovog mjeseca  za isplatu duga. Sloboda je pritom ishodio još jednu pobjedu. . Sloboda je naglavce okrenuo i neke odnose u hrvatskom vaterpolu,  po kojima je »Primorje EB«, kao u nasljednom pravu, bilo »mali od  kužine« s velikanima »Jugom CO« i »Mladosti«.  


Zagrepčani su  po pravilu dolazili na Kantridu kao na mrijestilište i lovili najdragocjenije kvarnerske »zlatne ribice« poput Hinića, Baraća i Glavana, Burića, Frankovića ili Premuša. Sutra bi se moglo događati nešto sasvim obrnuto. Plodovi su itekako vidljivi, momčad je već igrala finale Kupa, ušla je u  četvrtfinale Europske lige i bori se za finalni turnir,  a nakon ostvarene  »jedinice« čeka Final Four Jadranske lige na Kantridi.


Riječani u polufinalu ove najjače regionalne vaterpolske lige u Europi, igraju s »Jadranom« iz Herceg Novog, dok u drugom polufinalu igraju »Mladost« i  »Jug CO«. Sigurno je samo da će tribine za ovaj vaterposki spektakl na  Kantridi biti dupkom pune.