SPORTPLUS: Aleksandar Saša Paulin otkriva planove

Gradimo sedam kampova, tri su moj projekt, a četiri lokacije određuje HNS

Orlando Rivetti

Pet je nogometnih središta u Hrvatskoj i u svakom središtu bit će po jedan kamp. Neće to biti klasični kampovi, već mjesta gdje će klubovi iz pola Europe dolaziti na pripreme



Kopiju čeka Barclays banke (sponzora engleske Premier Lige), s puno nula, 42.000.000 eura, Saša Paulin “ljubomorno” čuva u svom stanu. Na predstavljanju svog programa, akualni predsjednik HNS-a, Vlatko Marković, najavio ga je kao “tajanstvenog investitora”. Nije odmah razotkriven, iako se slikao s Markovićem i Šukerom…


Paulin je u nogometnim krugovima poznat po tome što je bio organizator (tada direktor tvrtke Obalacommerce), utakmice Hrvatska- Rumunjska (2-0), 22. prosinca 1990. godine. Kasnije je, od siječnja do rujna iduće godine, bio prvi direktor HNK Rijeka u samostalnoj Hrvatskoj.


Aleksandar Saša Paulin pojavio se poslije gotovo dvadeset godina u nogometnim vodama s – dinamitom. Šokatnim čekom od 42.000.000 eura (u prilog Markovićevoj kampanji…), kao manager World Youth Bank Network za Hrvatsku. Gdje je bio dvadeset godina… Osim što je redovito na Grobniku, tamo mu je “srce i duša”, tamo smo ga pronašli i jučer u farmi krava, na Grobniku mora biti jedan od kampova… Paulin se vratio…




– Sve što sam radio bilo je to po nalogu hrvatske države! Bio sam direktor građevinskog poduzeća Primorje prije stečajnog postupka, kojega sam i pokrenuo. Postavljen od hrvatskog Fonda za privatizaciju… Bio sam četiri godine direktor Strabaga, najjače tvrtke u Europi. Etablirao sam ih u Hrvatskoj…


U jednom ste razdoblju često putovali u Kazahstan?


– Otvarao sam vrata suradnje Hrvatske i Kazahstana, što nije zatvoreno, opet je aktualno. Imam osobni kontakt s gospodinom Nursultanom Nazarbayevim, predsjednikom, koji je “gazda”, a sa šefom njegova ureda, Maksadom Mamashevim sam prijatelj. Postoji mogućnost investiranja nekih hrvatskih tvrtki u Kazahstanu.


Idemo na zelena polja, kampove koji bi se trebali graditi u našoj zemlji. Po onom famoznom čeku od 42.000.000 Barclays banke, iza kojega stoji World Youth Bank?


– Voditelj sam ureda u Hrvatskoj. World Youth Bank, međunarodna organizacija civilnog društva, ima svoje članice. A jedna je Ministarstvo financija Republike Austrije. Oni su me postavili za generalnog direktora Europske zdravstvene agencije za  Hrvatsku.  Početkom siječnja otvaram ured u Opatiji. Zanimljiva je to priča jer postoje međunarodni fondovi koji prate izgradnju medicinskih ustanova. Što je nama najpotrebnije, ministar Milinović upoznat je sa svime. Projekt kreće iduće godine.


Zdravlje je najvažnije, ali kampovi su nogometna top – tema?


– Osigurali smo, WYB, preko našeg člana 42.000.000 eura, preko jedne od najprestižnijih svjetskih banaka, Barclays banke. U HNS-u smo našli partnera. Pet je nogometnih središta u Hrvatskoj, a moja regija obuhvaća Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku županiju. U svakom središtu bit će po jedan kamp, a moj je prijedlog, uvjet, da ovdje budu minimalno dva kampa. Istra, hoće li biti Poreč ili Rovinj dogovorit ću sa županom Jakovčićem, pa Grobnik, jer sam ja Grobničan, a treći bi trebao biti na Krku. Zbog blizine zrakoplovne luke. Neće to biti klasični kampovi, već mjesta gdje će klubovi iz pola Europe, kao nekada, dolaziti na pripreme. Klimatski uvjeti su Božji dar, kao i sve ostalo, trebamo stvoriti uvjete. Naglašavam, međutim, da je tih 42.000.000 eura namijenjeno amaterskom nogometu. 


Jedan će, dakle, biti u Tuhelju?


– Najvjerojatnije. O četiri kampa odlučivat će Hrvatski nogometni savez, a za stala tri na prostoru od Like do Istre i otoka, bit će po mojem programu… Sve mora stati u tih 42.000.000 eura. Iako su moguća i dodatna sredstva. Mi smo koordinatori Svjetske banke mladih, a temeljem naše odluke jedna je članica investitor. Barclays banka čeka našu reakciju.  U utorak, prije sastanka Izvršnog odbora HNS-a, dogovorit ćemo gdje će biti kampovi.  


Kada će se prijeći s riječi na djela…?


– Odmah. Operalizacija može krenuti od utorka. Crpljenje sredstava je do kolovoza 2011. godine! Novac mora biti povučen. U protivnom se sve – gasi!


Zašto HNS kao partner i zbog čega Marković upravo u završnici predizborne kampanje?


-  Vlatka poznajem od 1971. godine, kada je bio trener NK Zagreb i mojih velikih prijatelja, Močiboba, Smoleka, Antolića… Četrdeset godina poznanstva. Moj veliki prijatelj bio je Dražan Jerković, njegov kum. Nesalomljiva veza. Dobar sam i sa Štimcem, ali… Podržavam program Vlatka Markovića. Fantastičan je, bio sam impresioniran emotivnim govorom Slavena Bilića. Prosinečki je došao iz Beograda samo da bi dao podršku Markoviću.


Opširnije u Sportplusu u ponedjeljak, 13. prosinca, 2010.