Punoljetne riječke male scene

Otvoren Festival malih scena – oduševili “Glembajevi” Ateljea 212

Kim Cuculić

Tijekom šest festivalskih dana bit će prikazano osam predstava iz Srbije, Velike Britanije, Crne Gore, Hrvatske i Mađarske. Izbornica je Željka Turčinović



Predstavom »Gospoda Glembajevi«, u izvedbi beogradskog Ateljea 212 i režiji Jagoša Markovića, u Rijeci je otvoren 18. Međunarodni festival malih scena.


Prva je to od ukupno osam predstava iz Srbije, Velike Britanije, Crne Gore, Hrvatske i Mađarske, što će biti prikazane tijekom šest festivalskih dana.


Izbornica je od ove godine Željka Turčinović, koja je kao nazivnik festivala odredila »stvarnosno kazalište«. O festivalskim nagradama odlučuje žiri u sastavu Darko Gašparović, Zoja Odak i Voja Brajović, a okrugle stolove vode Tajana Gašparović, Matko Botić i Darko Lukić.





Umjetnički direktor manifestacije Nenad Šegvić istaknuo je da je ovogodišnji Festival malih scena punoljetan, a tim povodom zahvalio je riječkoj publici koja je svih ovih osamnaest godina stajala uz festival, poput neke velike obitelji.


U ime Ministarstva kulture obratio se Srećko Šestan, koji je podsjetio na stotine umjetnika koji su sudjelujući na Festivalu malih scena na najbolji način pronijeli glas Rijeke i hrvatske kulture. Kao posebnost ovog kazališnog festivala Šestan je naglasio neposrednu energiju glumaca, kao i mogućnost ogledavanja hrvatskih predstava s onima iz inozemstva. Festival je službeno otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši da će ovogodišnje izdanje iznova ponuditi predstave koje provociraju i intrigiraju te mijenjaju naš način razmišljanja.



Na otvaranju je publika u Rijeci imala prilike pogledati beogradsku hit-predstavu »Gospoda Glembajevi«, čija su dva termina odavno rasprodana. Riječkoj publici dobro poznat redatelj Jagoš Marković ponudio je svoje viđenje Krležina teksta, pa je bilo zanimljivo čuti dojmove nakon predstave. Glumci Slavko Šestak i Zdenka Trajer nekad su i sami glumili u »Glembajevima« – on ulogu Pube, a ona sestru Angeliku. Slavko Šestak ističe da je predstava Ateljea 212 prvorazredna.


– Vidjeli smo izvrsne glumce i režiju koja je vrlo jedinstvena. Naglašen je dramski naboj, a scenografije kao da i nema. Jagoš Marković nije nas razočarao. Posebno nas je oduševilo kako su glumci savladali »baroknu« krležijansku rečenicu. Izgovaraju je s lakoćom – osvrnuli su se Šestak i Trajer.



Glumica Olivera Baljak kaže da joj se predstava u cjelini dopala, a također ističe da joj se svidjelo kako su glumci izgovorili krležijanske rečenice.


– Posebno bih istaknula glumačke kreacije Borisa Cavazze, Nikole Ristanovskog, Svetozara Cvetkovića i Jelene Đokić. Ova predstava ponovno mi je razotkrila veličinu i genijalnost Krleže. Sviđa mi se Jagošev rukopis. Surađivala sam s njim i znam da iz glumca izvlači maksimum. On točno »ubode« psihologiju lika – smatra Baljak.


Sinoć je u atriju HKD-a na Sušaku otvorena izložba kazališnih plakata Zdravka Mićanovića, čime Festival malih scena od ove godine počinje s autorskim izložbama plakata kazališnih predstava.


Otvorenju festivala nazočili su Velimir Visković, Vlaho Bogišić, Dubravka Vrgoč, Daša Drndić, Zrinka Kolak-Fabijan, Marija Geml, Staša Zurovac, Damir Orlić, Davor Jureško, Alex Đaković, Bojan Munjin, Lidija Zozoli, Helena Braut, Goran Cvetković, Mani Gotovac, Dalibor Laginja i mnogi drugi.