"Pogled s vrha prstiju"

Polaznici baletne škole oduševili prepuno riječko kazalište

Svjetlana Hribar

Predstavili su se polaznici škole za suvremeni ples koji su demonstrirali svoj odnos prema plesu na glazbu Johna Cagea, sve kao dio projekta u suradnji s MMSU-om.



RIJEKA »Pogled s vrha prstiju« – naslov je pod kojim je održana završna priredba polaznika škole za klasični balet i suvremeni ples, pri osnovnoj školi Vežica.


Produkcija je, kao i prethodnih godina, održana na sceni HNK Ivana pl. Zajca, što joj daje svojevrsni dignitet, ali također razvija odnos prema scenskoj umjetnosti kao profesiji, što je konačni cilj i svrha sustavnog plesnog obrazovanja. 


Pred prepunim gledalištem program je izveden u dva dijela. Najprije su se predstavili polaznici škole za suvremeni ples, od prve do četvrte godine – pod naslovom »Sjecišta« oni su demonstrirali svoj odnos prema plesu u spoju s avangardnim likovnim iskazom, a na glazbu Johna Cagea, sve kao dio projekta u suradnji s MMSU-om.




Projekt je zanimljiv ali je pitanje koliko i primjeren kao jedina tema završne produkcije (osobito kad se radi o mlađem uzrastu polaznika škole) i do punog je izražaja došao tek u dijelu izvedbe polaznika završne generacije. 


Polaznici škole za klasični balet demonstrirali su svoje vještine u drugom dijelu programa, plešući na glazbu različitih autora, a pod naslovom »Vrijeme«. U koreografiji i režiji Tine Zubović, predstavili su se također polaznici svih generacija, a troje učenika četvrtog razreda položilo je audicije za nastavak školovanja izvan Rijeke. 


Sve točke njihova nastupa ispraćene su dugim aplauzima, a solisti Ema Perović, Tea Rušin i Filip Viljušić i povicima »bravo«!


Prvu generaciju koja će dobiti diplome Osnovne škole klasičnog baleta čine Emma Aničić, Bernarda Boršić, Gala Nikolić, Ema Perović, Tea Rušin, Ana Sobotinčić, Viktorija Šebalj i Filip Viljušić, dok su Osnovnu školu za suvremni ples završili Danijela Aleksić, Nora Ban, Toni Flego, Antonija Glumac, Martina Miliša, Jonathan A. Nađ, Tea Stojković i Lea Turk.