Dani frankofonije u Rijeci

Predstavljen kultni belgijski strip serijal – Tintin

Teo Dragović

Avanture mladog belgijskog novinara izlaze od 1929. i prevedene su na više od 80 jezika a prodane u više od 350 milijuna primjeraka



U sklopu manifestacije “Dani frankofonije u Rijeci”, ovu je srijedu u prostoru V.B.Z. knjižare publici predstavljen kultni belgijski strip Tintin Georgesa Remija – Hergea koji je od nedavna, u izdanju Algoritma, dostupan i na hrvatskom. Prezentaciji su nazočili glavni urednik Algoritma, Neven Antičević i prevoditelj serijala, hrvatski strip-autor i književnik, Darko Macan.



Jedan strip koji je definirao europski strip je – Tintin. Njegova forma je dostigla savršenstvo, rekao je Macan





Antičević je Tintina prvi put susreo s 10 godina i priznaje da je upravo zbog njega naučio francuski dok Macan, koji također strip čita od ranog djetinjstva, po pitanju prevođenja nije imao problema pošto strip zna gotovo napamet.


-Što reći nekome tko nikad nije čitao Tintina? Jedan strip koji definira europski strip u zadnjih 80 godina je – Tintin. Nije bio prvi ali u svojoj formi on je dostigao savršenstvo, rekao je Macan u kratkom predavanju o autoru i povijesti stripa.


Avanture mladog belgijskog novinara izlaze od 1929. i prevedene su na više od 80 jezika a prodane u preko 350 milijuna primjeraka. U Belgiji Tintin uživa status nacionalnog simbola te ima ima vlastiti novac, poštanske marke a od 2009. njegov autor dobio je i vlastiti muzej.


Algoritam je u ovoj seriji izdao prvih osam albuma Avantura Tintina podjeljenih kronološki u tri integralna albuma unificiranog formata i izgleda. Kako je izdavač napomenuo, radi se o tzv. “međuformatu” koji je manji od klasične forme velikog albuma ali dovoljno velik da se ne žrtvuje čitljivost.



U prvoj knjizi sakupljeni su albumi Tintin u zemlji Sovjeta i Tintin u Kongu. Riječ je o albumima zbog kojih se Herge kasnije našao na meti kritike zbog političke nekorektnosti (u prvom albumu ismijava Sovjete dok u drugom rasistički predočava crnce) no, kako je Macan istaknuo, radi se o benignim avanturama koje pretežno nižu gegove i u kojima prevladava nota naivnosti.


Velika prekretnica za serijal je album Plavi lotos, sakupljen u drugoj Algoritmovoj knjizi uz albume Tintin u Americi i Faraonove cigare, koji se smatra prvim Tintinovim klasikom. Treća knjiga sadrži albume koji prate Tintina na putovanjima po Južnoj Americi (Slomljeno uho), Velikoj Britaniji (Crni otok) i fiktivnim (i zaraćenim) balkanskim zemljama (Žezlo kralja Otokara).


-Tintina svatko može čitati. Ja sam ove knjige dao mom malom nećaku i on ih naprosto guta. One savršeno funkcioniraju i danas, kaže Macan o bezvremenosti Tintina.


Usprkos svim polemikama oko Hergeovog života i ostavštine Macan je utvrdio da se, bez suvišnog uzdizanja, radi o autoru klasičnog i najboljeg europskog strip serijala.