Rat-Man

Kultni talijanski strip i na kioscima u Hrvatskoj

Teo Dragović

Riječ je o stripu autora Lea Ortolanija koji je 1989. započeo kao očita parodija Batmana i srodnih superherojskih stripova i vremenom stasao u vrhunski humoristični naslov.



Na spomen talijanskog stripa većini čitatelja prva asocijacija biti će Alan Ford ili neki od Bonellijevih junaka poput Zagora i Texa. Fiumane i Istrijane često uz mladost vežu i odlična talijanska izdanja Mikija Mausa i Paška Patka poznatijih u susjedstvu pod imenima Topolino i Paperino. Ozbiljnijim stripofilima u obaveznu lektiru svakako spada i Corto Maltese talijanskog majstora Huga Pratta a ljubitelji krimi-stripa sigurno će znati za Diabolika. No, malo tko će znati o čemu je točno riječ na spomen Rat-Mana, najneobičnijeg talijanskog superjunaka.


Riječ je o stripu autora Lea Ortolanija koji je 1989. započeo kao očita parodija Batmana i srodnih superherojskih stripova i vremenom stasao u vrhunski humoristični naslov. Rat-Man je junak bez super moći, štoviše on je smotan, nespretan i glup. Čitajući strip Miki Maus (ilitiga Topolino) došao je na ideju da na sebe navuče tajice, plašt i masku s mišjim ušima. Kao i svaki dokoni bogataš s tajnim identitetom Rat-Manovu tajnu zna i čuva njegov vjerni batler Lavoslav koji ga na to redovito podsjeća žicajući novac. Tu su i šef policije kapetan Kirk, inspektor Branko i čitava galerija (super)zlikovaca, ukratko sve što trebate za zabavan i uzbudljiv strip koji je u Italiji doživio i svoju animiranu adaptaciju.


Ortolani u Rat-Manu uspješno kombinira tipične superherojske priče i obračune sa zlikovcima, parodije pop-kulture tipa Star Wars, Star Trek ili James Bonda uz veliku dozu montipajtonovskog humora i sve skupa upakirano sjajnim crtežom. Strip nakladnik Fibra do sad je bio pretežno poznat po luksuznim izdanjima ponajboljih grafičkih novela i strip klasika, pretežno u limitiranim serijama, a ovo im je prvi put da se pojavljuju i na kioscima. Za Rat-Manovo prvo inozemno izdanje autor se čak ponudio odgovarati na pisma i mailove čitatelja koji će biti objavljivani u narednim brojevima stripa. Cijena ovog dvomjesečnika je 25 kuna za što dobivate 128 stranica crno-bijelog stripa u mekom uvezu a kolekcionare će obradovati i podatak da se već sprema i tvrdoukoričeno izdanje.




Već od ponedjeljka, 6. lipnja, čitatelji će moći kupiti prvi broj pod nazivom “Kako je (potresno) nastao Rat-Man” a uvid u prve 83 stranice može se besplatno preuzeti sa Fibrinih stranica.