Izložba na riječkom lukobranu

Novinari i snimatelji obišli Titov brod – “Galeb” spreman za avangardu

Nela Valerjev Ogurlić

Iako djeluje trošno i bez ikakvih tragova raskoši i luksuza, brod je objektivno u boljem stanju nego što izgleda. A posebno se to odnosi na strojarnicu s dva »Fiatova« motora koji bi se, po ocjenama mehaničara, u par sati mogli osposobiti za plovidbu  



RIJEKA Udruge antifašista iz regije pripremaju organizirani dolazak na izložbu »Područje zastoja« što će 4. lipnja biti otvorena na brodu »Galeb« koji je od četvrtka privezan uz riječki lukobran – čulo se na obilasku broda, priređenom za snimatelje i novinare, uz vodstvo kapetana »Galeba« Željka Matejčića te riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i autora izložbe Branka Franceschija.


– Drago mi je da je »Galeb« u riječkoj luci barem nakratko, za vrijeme održavanja izložbe. Interes za posjet brodu i izložbi puno je veći nego što smo očekivali, tako da očekujemo i puno posjetitelja izvan Hrvatske, kazao je Obersnel.



Onaj tko dobije brod odlučit će kako ga koristiti, s tim da dio broda mora ostati u izvornom obliku prema rješenjima konzervatora





Iako djeluje veoma trošno, i bez ikakvih tragova raskoši i luksuza, brod je po njegovu mišljenju objektivno u boljem stanju nego što izgleda. A posebno se to odnosi na strojarnicu s dva »Fiatova« motora koji bi se po ocjenama mehaničara u par sati mogli osposobiti za plovidbu.


Za potrebe izložbe nije bilo nikakvih posebnih zahvata, osim čišćenja unutrašnjosti i paluba, a svi troškovi vezani uz brod, uključivio i samu kupovinu, kreću se oko dva milijuna kuna.


– Vjerujem da će izložba pobuditi dodatan interes za »Galeb«, a u sljedećih nekoliko mjeseci raspisat ćemo i natječaj za davanje broda u koncesiju – najavio je Obersnel.


Onaj tko dobije brod odlučit će kako ga koristiti, s tim da dio broda mora ostati u izvornom obliku prema rješenjima konzervatora. U tom slučaju Grad će kroz ugovor definirati da brod nekoliko mjeseci bude u luci.


– Ako to ne uspije, sami ćemo renovirati brod, ali u tom slučaju ne bi plovio već bi trajno ostao vezan u riječkoj luci kao muzej – objasnio je gradonačelnik.


Na izložbi »Područje zastoja « kojom se predstavlja aktivistička umjetnost iz Kolekcije »Marinko Sudac« bit će predstavljeno 60 autora s 200 umjetničkih djela nastalih između 1909. i sredine 80-tih godina.


Riječ je umjetnicima koji su se bavili radikalnim, avangardnim umjetničkim praksama, smatrajući da umjetnost i umjetnici moraju aktivno djelovati na promjeni društva. Svojim djelima referiraju na društveno-politički kontekst svoga vremena, na institucionalni kontekst njihova nastanka ili se bave proširenjem ograničenja svog medija.


No, izložba će oživjeti i uspomene na brod »Galeb»«, te najpoznatije događaje koji su se njemu odigrali, najavio je Branko Franceschi.


Izložba će biti otvorena od 4. do 18. lipnja, svakodnevno od 11 do 21 sat, osim na dan otvorenja. Otvorenje je najavljeno za 19 sati i trajat će sve do ponoći, a posjetitelji će ulaziti u turnusima, jer odjednom na brodu ne bi trebalo biti više od 150 osoba.