Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Prvo desetljeće

STep Ri proslavio 10 godina rada: Ostvaren 41 projekt u vrijednosti od gotovo 16 milijuna kuna

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2018. u 10:43 2018-12-20T10:43:54+01:00

Znanstveno-tehnologijski park danas broji 14 zaposlenih,  godinama ima razvijenu suradnju s američkom ambasadom koja potiče  startupe, poduzetništvo, ICT, robotiku...

RIJEKA Step Ri je počeo kao još jedna dobra ideja stvorena tijekom rasprave o prenamjeni prostora bivše vojarne, ali i o ulozi i odgovornosti znanja i znanosti za razvoj društva te potrebi poticanja poduzetništva utemeljenog na znanju.
Iz današnje perspektive, glavni izazov je bio kako od još jedne dobre ideje stvoriti nešto stvarno, praktično, što stvara vrijednosti za zajednicu – znanstvenu, poslovnu i lokalnu. Nešto što plaća svoje račune, ne ovisi o proračunskim raspodjelama, prioritetima ili nečijoj dobroj volji – istaknuo je direktor znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Boris Golob na jučerašnjoj svečanosti povodom 10. obljetnice te institucije.

Sumirani rezultati

Sumirajući rezultate prvog desetljeća rada, Golob je naglasio da je Step Ri dobio ukupno 41 projekt u vrijednosti većoj od 15,7 milijuna kuna, a znanjem i trudom vraćena je i uvećana investicija u tu ustanovu koja je od 2011. godine partner u Europskoj poduzetničkoj mreži i do danas je dio mreže više od 600 organizacija u 54 zemlje svijeta.

Znanstveno-tehnologijski park danas broji 14 zaposlenih, godinama ima razvijenu suradnju s američkom amabasadom koja potiče startupe, poduzetništvo, ICT, robotiku, ali i posebne društvene skupine. Prostori te institucije, kazao je Golob, od ovog tjedna popunjeni su sto posto.

– Porezi i doprinosi koje su naši stanari uplatili u proračune od 2013. do 2017. godine su tri puta veći od investicije u Step Ri koja je bila oko 12 milijuna kuna. Naši stanari su dio globalnog tržišta, izvezli su 200 milijuna kuna usluga, odnosno 17 puta više od investicije u Step Ri. Više od 130 startupova je prošlo kroz naše programe, no 103 inovativna poduzetnička projekta su dobila više od 13,7 milijuna kuna raznih potpora uz našu pomoć.

Tijekom posljednjih pet godina, organizirali smo 160 događanja i edukacija s 3.614 sudionika, odradili smo 10.502 sata savjetovanja za 841 klijenta, poduzeća, znanstvenika i poduzetnika početnika. Step Ri nije samo zgrada, dvorane i uredi, Step Ri su naša znanja, iskustva, prakse i reference. Kroz ovih deset godina razvili smo vlastite kompetencije, prikupili znanja i razvili postupke jedinstvene u regiji, srednjoj Europi, Mediteranu. Sve što smo »skupili« svakodnevno dijelimo dalje kroz edukacije, pojedinačna savjetovanja i višemjesečne programe podrške – napomenuo je Golob.

Uzorna institucija

Njegovu tvrdnju da je Step Ri u posljednjih 10 godina postao važno mjesto u regiji koje okuplja ljude koji tu rade, povezuju se i uče, potvrdio je i nekadašnji rektor akademik Daniel Rukavina koji se osvrnuo na same početke institucije, dok je rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ustvrdila kako se radi o uzornoj instituciji koja ima intenzivnu međunarodnu aktivnost, a zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović ocijenio je da je jedna od bitnijih odluka razvoja riječkog Sveučilišta kampus, a unutar njega i Step Ri. Navodeći kako ozbiljne regije nema bez ozbiljnog sveučilišta, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina zaključio je da nema ni ozbiljnog sveučilišta bez znanstveno-tehnologijskog parka, mjesta gdje bujaju znanje i energija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.