Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Suze sv. Lovre

Najavljen najbolji nebeski vatromet: Astronomi donose savjete za promatranje Perzeida

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2018. u 16:22 2018-08-06T16:22:56+02:00

Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora

RIJEKA Meteorski roj Perzeidi ove će godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora, najavili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet moguće je pogledati i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza. Preporučuje se naći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Matično tijelo Perzeida jest komet 109P/Swift-Tuttle. Radijant, odnosno ishodišna točka na nebu, im je u zviježđu Perzeja. Maksimum ovogodišnje aktivnosti bit će između 10. i 13. kolovoza, a po satu će se najviše moći vidjeti 80 do 100 meteora, koji će prolaziti brzinom od oko 59 kilometara u sekundi.

Suze sv. Lovre

Izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije.

Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju: "San Lorenzo, io lo so perché tanto di stelle per l’aria tranquilla arde e cade, perché si gran pianto nel concavo cielo sfavilla…".

1167461

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!".

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Upute za opažače

  •  ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
  • za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)
  • meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu,  a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
  • potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja
Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.