Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Novi akademici

Izabrani novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Foto M. Todorov / Cropix
Foto M. Todorov / Cropix
Autor:
Objavljeno: 15. svibanj 2014. u 21:15 2014-05-15T21:15:31+02:00

"Svaki izbor akademika je svečanost za Akademiju. To je jedna od najvažnijih dužnosti i obaveza Akademije jer članovi Akademije su Akademija sama", kazao je u uvodnom govoru predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je Izborna skupština na kojoj su izabrani novi članovi.

Natpolovičnom većinom izabrano je 11 novih redovitih članova. To su Mladen Žinić, Ferdo Bašić, Slobodan Vukičević, Vjekoslav Jerolimov, Mladen Mchiedo, Jakša Fiamengo, Dubravka Oraić - Tolić, Josip Užarević, Zlata Vrljan, Mladen Obad Šćitaroci i Zoran Juranić.

Za dopisne izabrani su prof. emeritus Robert Badinter, prof. dr. sc. Andro Mikelić, prof. dr. sc. Igor Štagljar, prof. emeritus Antun Tucak, prof. dr. sc. Johannes Reinhart, prof. emeritus Rainer Grübel, prof. dr. sc. Odd Magnus Faltinsen.

Članovi suradnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postali su prof. dr. sc. Nella Lonza, prof. dr. sc. Pero Aračić, prof. dr. sc. Robert Matijašić, prof. dr. sc. Goran Durn, prof. dr. sc. Ivona Marasović, prof. dr. sc. Miljenko Kapović, prof. dr. sc. Mario Šlaus, prof. dr. sc. Dražen Matičić, prof. dr. sc. Mateo Žagar,  prof. dr. sc. Mario Brdar, prof. dr. sc. Dubravka Sesar, prof. dr. sc. Anđela Frančić, prof. dr. sc. Darko Gašparović, književnik Miro Gavran, prof. dr. sc. Julijana Matanović i dr. sc. Vjera Katalinić. Ponovno su za članove suradnike izabrani prof. dr. sc. Josip Lisac i prof. dr. sc. Tomislav Filetin.
Nakon ovogodišnjih izbora u Akademiji je ukupno 150 redovitih članova, zatim 136 dopisnih članova i 96 članova suradnika.
"Svaki izbor akademika je svečanost za Akademiju. To je jedna od najvažnijih dužnosti i obaveza Akademije jer članovi Akademije su Akademija sama", kazao je u uvodnom govoru predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Pritom je istaknuo da je Akademija jedna od temeljnih institucija hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske, uz Katoličku crkvu najvažniji čuvar nacionalnog identiteta te da se zalaže za jedinstvo nacije, a protiv svih podjela.
"Danas je Akademija okrenuta prema budućnosti i rješavanju temeljnih problema hrvatskog društva, od gospodarstva do sustava vrijednosti, i postigli smo to da nas slušaju, da nas pitaju i da se od nas očekuju razmišljanja o raznim društvenim problemima i to je za nas velika pohvala. Akademija se pozicionirala kao referentno mjesto u društvu koje se zalaže za trajne vrijednosti. To je velika odgovornosti i nju moramo potvrditi i današnjim izborom", rekao je akademik Kusić, izrazivši uvjerenje da će novi članovi nastaviti poslanje Akademije da služi društvu i hrvatskom narodu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.