Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
HEP

Viškovo dobilo ELEN punionicu za električna vozila na Milihovu

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 24. studeni 2018. u 13:33 2018-11-24T13:33:40+01:00

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta, kaže Domagoj Vego

VIŠKOVO Hrvatska elektroprivreda jučer je svečano pustila u trajni rad ELEN punionicu za električna vozila u Viškovu, koja je smještena na parkiralištu Milihovo. ELEN punionicu u trajni su rad pustili Domagoj Vego, zamjenik voditelja Tima za eMobilnost HEP grupe, i Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo. Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Općina Viškovo dala pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektroprimorja Rijeka.

Na punionici u Viškovu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, i s vremenom punjena ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je zbog razvojne faze projekta trenutno besplatno, ali je moguće identifikacijom standardiziranim beskontaktnim karticama, koje omogućavaju siguran početak i završetak punjenja za sve vlasnike električnih vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon više od 50 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima.

– HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te pridonijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, prateći Direktivu 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, kazao je Vego, a Sanja Udović izrazila je zadovoljstvo što je Viškovo dobilo punionicu za električna vozila.

– Ovo je za Općinu Viškovo značajan iskorak u budućnost i za direktive EU za očuvanje okoliša, kazala je Udović

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu