Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
19. veljače 2020.
Simulacija crvenog planeta

Kina rekreirala planet Mars u pustinji Gobi. Simulacijsku bazu posjetilo stotinu tinejdžera

Izvor: Reuters
Izvor: Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2019. u 8:24 2019-04-18T08:24:44+02:00

Oko 100 kineskih tinejdžera završilo je petosatni obilazak svemirske kolonije. Nisu bili na skupu Ratova zvijezda, nego u kineskoj simulacijskoj bazi Marsa u pokrajini Gansu.

Oko 100 kineskih tinejdžera završilo je petosatni obilazak svemirske kolonije. Nisu bili na skupu Ratova zvijezda, nego u kineskoj simulacijskoj bazi Marsa u pokrajini Gansu.

Kamp Mars 1, koji zauzima područje oko jedne petine američkog nogometnog igrališta, zamisao je medijske tvrtke i dužnosnika siromašne pokrajine na sjeverozapadu Kine.

Dužnosnici se nadaju da će kamp, smješten na udaljenosti od 40 kilometara od mjesta Jinchang, potaknuti turizam i omogućiti posjetiteljima da se osjećaju kao da su na crvenom planetu.

Ulaganjem 374 milijuna dolara proširit će područje i nadaju se privući dva milijuna posjetitelja do 2030. godine.

"Vrlo sam uzbuđen što sam ovdje. Vidjeli smo monolit, krater i pećinu. Bolje je od Marsa koji sam zamišljao˝, rekao je 13-godišnji učenik iz Jinchanga.

U znanstvenofantastičnom filmu iz 1968. godine "Odiseja u svemiru 2001", tajanstveni crni monolit pojavljuje se pred plemenom čovjekolikih majmuna u afričkoj savani u jednoj od najupečatljivijih scena zapadne filmske povijesti.

Kineski svemirski program potaknuo je maštu i glad a znanost i znanstvenu fantastiku.

U siječnju, kineska svemirska sonda prvi put se spustila na drugu stranu Mjeseca, prenosi Reuters.

Kina razvija snažne rakete kako bi ostvarila ambiciozni san o sondiranju Marsa 2020. godine. Nakon čega se znanstvenici nadaju istraživanju asteroida, pa čak i slijetanja na jedan.

"Narod treba ljude koji gledaju prema zvijezdama", rekao je Bai Fan, izvršni direktor Jinchang Star Universe Kultura i Turizam Investment Co, medijske tvrtke koja je razvila bazu.

"Nadamo se da će im baza omogućiti da osjete duh istraživanja svemira, a ne samo da iskuse tehnologiju iza nje", kazali su.

Osim što je turistička atrakcija, kamp je surađivao s Kineskim centrom za astronaute (ACC) kako bi objekt u konačnici pretvorio u centar za obuku astronauta. Kamp nije jedino mjesto u Kini s temom Marsa. Na susjednoj visoravni Qinghai-Tibet, Kina je u ožujku predstavila svoje prvo marsovsko selo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.