Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Futuricon

PRIJESTOLNICA KULTURE I SF-a Rikon 2020. u Rijeku dovodi Eurocon, zajedno s tisućama fanova znanstvene-fantastike

PRIJESTOLNICA KULTURE I SF-a Rikon 2020. u Rijeku dovodi Eurocon, zajedno s tisućama fanova znanstvene-fantastike
PRIJESTOLNICA KULTURE I SF-a Rikon 2020. u Rijeku dovodi Eurocon, zajedno s tisućama fanova znanstvene-fantastike
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2018. u 13:13 2018-07-26T13:13:00+02:00

Riječki Eurocon 2020. imat će podnaslov Futuricon, što će sadržajno biti komplementarno temi industrijske baštine koja je jedna od okosnice riječkih programa Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Eurocon-Futuricon će se održati od 2. do 4. listopada 2020. na Filozofskom fakultetu

AMIENS/RIJEKA Osim što će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, Rijeka će te iste godine biti i domaćin Europske konvencije znanstvene fantastike Eurocon. Kandidatura Rijeke kao domaćina Eurocona 2020. potvrđena je jednoglasnom odlukom svih članova skupštine Europske udruge za znanstvenu fantastiku (ESFS - European Science Fiction Society) na minulog vikenda u francuskom gradu Amiensu održanoj 40. Europskoj konvenciji znanstvene fantastike Eurocon.

Jednoglasna odluka

Sudionicima ovogodišnjeg Eurocona program i ponudu budućeg riječkog Eurocona predstavili su predstavnici riječke SF udruge »Treći zmaj«, Nela Dunato i Vladivoj Lisica, a nakon pitanja posjetitelja, koje su najviše zanimale logističke teme, od pristupa za osobe s invaliditetom do javnog prijevoza i, primjerice, gdje se u Rijeci može jesti u 7 sati ujutro, uslijedilo je glasanje i jednoglasna potvrda riječke kandidature.

Prema običajima Eurocona i ESFS-a, Eurocon se svake godine održava u drugom gradu odnosno državi, a kandidature se ističu i kampanje (kojima treba pridobiti glasače) započinju po nekoliko godina unaprijed. Riječka kampanja za domaćinstvo Eurocona 2020., godina je namjerno odabrana zato da se poklopi s programima Europske prijestolnice kulture, pokrenuta je još 2016. godine na Euroconu u Barceloni, nastavljena lani na Euroconu u Dortmundu i uspješno finalizirana na ovogodišnjem Euroconu u Amiensu.

Europske konvencije znanstvene fantastike u pravilu se poklapaju s lokalnom odnosno nacionalnom konvencijom koja bi se u tom gradu i inače održala. Riječki Eurocon 2020. tako će se održati »u paru« s tradicionalnom riječkom konvencijom Rikon, utemeljenom 1997. godine. Također, domaćin svakog Eurocona može ovoj manifestaciji dati i podnaslov vezan uz prevladavajuću temu, pa je tako ovogodišnji francuski Eurocon u Amiensu imao podnaslov Nemo, kao posvetu Julesu Verneu, koji je u ovome gradu nekoliko desetljeća živio, stvarao i umro 1905. godine, a ovom je piscu bio posvećen i dobar dio konvencijskih sadržaja.

Riječki Eurocon 2020. godine imat će podnaslov Futuricon, što će sadržajno biti komplementarno temi industrijske baštine koja je jedna od okosnice riječkih programa Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Riječki Eurocon-Futuricon održat će se dakle zajedno s Rikonom od 2. do 4. listopada 2020. godine na riječkom Filozofskom fakultetu.

Nagrađeni autori

Osim potvrde riječke kandidature za domaćinstvo Eurocona 2020., iz Amiensa stiže još dobrih vijesti za hrvatske SF-stvaratelje, kojima su dodijeljene i tri nagrade ESFS-a za književno i likovno stvaralaštvo u fantastičnim žanrovima. Tako je Sebastijan Čamagajevac dobio godišnju nagradu »Best work of art« za najbolju ilustraciju odnosno za naslovnicu romana »Junker's i Vailiant protiv sila tame« autora Vanje Spirina; u kategoriji najbolje knjige za djecu godišnju nagradu dobio je roman »Moj brat živi u kompjutoru« Branke Primorac; a nagradu »Best artist« za ukupni umjetnički rad dobio je ilustrator Milivoj Ćeran.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.