Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
29. ožujka 2020.
Od 11. do 13. svibnja

JUBILARNA 25. VINISTRA Očekuje se 15 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva

JUBILARNA 25. VINISTRA Očekuje se 15 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva
JUBILARNA 25. VINISTRA Očekuje se 15 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2018. u 10:37 2018-05-12T10:37:00+02:00

U petak, u porečkoj sportskoj dvorani svečano otvorena 25. Vinistra, protječe u znaku sjajnih vina i još boljih vinara kao i velikog broja posjetitelja. Prvenstveno zamišljena kao svečanost istarskih vinara, tradicionalnih malvazija i terana, Vinistra je kroz godine narasla do jedog od najznačajnijh vinskih sajmova u ovom dijelu Europe. Dokazuje to i dolazak vinara iz velikog broja država, od susjednih pa sve do onih sa španjolskog atlanskog otoka Lanzarote čija vinova loza raste na vulkanskom zemljištu.

 U središtu pozornosti su istarski velikan poput Gianfranca Kozlovića ili Ivice Matoševića, koji je i bio prvi predsjednik Vinistre, preko današnjeg čelnog čovjeka te udruge Nikole Benvenuttija,  Marijana Armana čija je mlada malvazija Gcru ujedno i šampion je ovogodišnje Vinistre, te  vinskih marki poput Meneghetti, Degrassi, Novacco, Anđelini, Zigante, Capo ili Laguna koja i zauzima središnji dio izlagačkog prostora. Tu je i sve uspješniji Darijo Sirotić koji ustrajno razvija svoju lepezu vina ili pak sjajni maslinar Klaudio Ipša koji je zadnjih godina sa svojim maceriranim vinima izazvao velike pohvale struke i – poštovatelja vina.

Ono što je prethodilo samoj trodnevnoj svečanosti – najveći je broj uzoraka koji je pristigao je na deseto jubilarno ocjenjivanje »Svijet malvazija«. Na neformalno svjetsko prvenstvo najpoznatije istarske sorte ukupno je bilo prijavljeno 627 uzoraka, od čega čak 270 malvazije iz sedam zemalja – iz Hrvatske 207 uzoraka, Italije 37, Slovenije 11, Španjolske devet, Grčke četiri te po jedan uzorak iz Portugala i Crne Gore.Na natjecanje je pristiglo i 312 uzoraka ostalih vina, 28 uzoraka jakih alkoholnih pića i 17 uzoraka ulja. Ocjenjivanje se tradicionalno održavalo u hotelu Parentium Plava laguna na visokoj profesionalnoj razini uz stručnu podršku Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivrednog odjela Poreč i informatičku podršku tvrtke e-computing.

– Već sam pet godina predsjednica ocjenjivačke komisije, a moja je uloga da pratim da ocjenjivanje prođe regularno i na visokoj profesionalnoj razini te da potičem suce da prepoznaju izvrsnost. Sjajno je što primjećujem veliki rast posljednjih godina u kvaliteti uzoraka, pa tako i ove godine, između čak 270 uzoraka, već sada mogu reći da ima sjajnih vina, istaknula je Caroline Gilby, Master of Wine, predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta malvazija.

Vinsitra je osim u profesionalnim smislu i jedan od najznačajnijih društvenih događaja. Potvrdio je to i dolazak legendarnog britanskog kritičara i vinara Stevena Spurriera, velikog prijatelja Istre i istarskih vinara, čovjeka najzaslužnijeg za demokratizaciju svjetskih vinskih regija.

Dakako, uz istarsku političku elitu, župana Valtera Flega koji je i otvorio smotru, gradonačelnike Poreča i Pule Lorisa Peršurića i Darija Miletića ili pak pročelnika za poljoprivredu Istarske županije Ezia Pinzana, koji je na tom mjestu nedavno naslijedio legendarnog Milana Antolovića čovjeka čiji je rad također utkan u nastanak i razvoj Vinistre, ističemo i Krešimira Ivančića, pomoćnik ministra poljoprivrede, dogradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, donačelnika Viškova Denisa Mladenića kao i Sonju Šišić, ravnateljicu JU Priroda Primorsko-goranske županije.

A uz istarske, odlično se reflektirao i nastup vinara iz Primorsko-goranske županije. Posebno s  Krka koji su predstavili svoje žlahtine o čemu je skrbio tim predvođen enolozima Marinkom Vladićem i Dominikom Grškovićem, čelnim ljudima PZ Vrbnik. Njihova je žlahtina iz 2015. godine dobila zlatnu medalju, što je uspjelo i onoj »Sv. Lucija« tvrtke Katunar Estate, dok su ostale ponuđene žlahtine dobile srebrne i brončane diplome. Istaknimo, pomalo i kao raritet kako je muškat žuti Vinarije Pavlomir dobio zlatnu medalju dok su belica i sivi pinot Dejana Rubeše iz Kastva, jednog od utemeljitelja udruge »Belica«, dobili brončane diplome. Plavac mali Katunar Estatea je dobio zlato, a jedini natjecatelj iz Rijeke, Zorin Šanko iz Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči dobio je za svoj shiraz srebrnu diplomu.

Vinistra je otvorena do nedjelje u 19 sati, a očekuje se kako će je posjetiti oko 15 tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.