Desert ili doručak

Mirisnom i sočnom krostatom od jabuka dočekajte jesen

P. N.

Ilustracija / Photo by Hugo Aitken on Unsplash

Ilustracija / Photo by Hugo Aitken on Unsplash

Još toplu krostatu možete poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije



Klasici poput torte od jabuka, štrudle ili pite uvijek su rado viđeni na stolu, a danas vam donosimo recept za krostatu od jabuka koja će jednako dobro prijati nakon ručka, ali i poslužiti kao doručak. Za dodatni užitak, uz krostatu možete poslužiti kuglicu sladoleda od vanilije.


Sastojci za kalup promjera 24 cm:450 g jabuka (sorta golden)150 g marmelade od marelica 200 g brašna75 g ohlađenog maslaca75 g šećera u prahu1 jaje1 nešpricani limunprstohvat soli I još:40 g marmelade od marelica20 g vode Priprema: U posudu stavite brašno, maslac i sol, izraditi mikserom dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Zatim dodati šećer u prahu, limunovu koricu i jaja i povezati rukama. Oblikovati loptu, pokriti prijanjajućom folijom i staviti u hladnjak na dva sata. Jabuke oguliti, prepoloviti, ukloniti koštice i narezati na tanke ploškice. Jabuke pokapati limunovim sokom da ne potamne.

Kalup za korstatu namastiti i pobrašniti.


Tijesto razvaljati na debljinu od pola centimetra i pomoću valjka prebaciti na kalup. Prstima pritisnuti tijesto kako bi bolje prionulo uz rub. Odrezati višak  tijesta i od njega oblikovati kuglicu koju do upotrebe valja držati u hladnjaku.


Po tijestu rasporediti marmeladu od marelica, a povrh uredno poslagati jabuke. Od preostalog tijesta oblikovati »konop« debljine oko 1 i pol centimetra. Rub tijesta premazati vodom i »nalijepiti« tijesto. Pritisnuti prstima kako bi se dobro »zalijepilo«. Ako želite rub, ukrasite zarezujući ga nožićem.Korstatu peći 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Dok se krostata peče u zdjelici otopiti marmeladu u navedenoj količini vode. Čim zakuha ukloniti s vatre.

Kada je krostata pečena, malo ju valja ohladiti te tek tada premazati otopljenom marmeladom od marelice. Dobar tek!