Pucnjava na Capitolu

Žena ubijena u potjeri američke policije patila od depresije

Hina

Vozačica je identificirana kao Miriam Carey (34) iz Stamforda u Connecticutu. Ubijena je dok je pokušavala pobjeći iz automobila. Njezina je kći iz auta izvađena neozlijeđena i predana je socijalnoj službi



WASHINGTON - Američke snage za provedbu zakona u petak provode istragu o tome zašto je policija usmrtila ženu koja je dan prije izazvala kaotičnu policijsku potjeru od Bijele kuće do Capitola, javljaju mjesni mediji.


Lančani slijed događaja krenuo je kada je žena u crnom automobilu, u kojem se nalazila i njezina jednogodišnja kći, pokušala probiti zapreke na cestovnom prilazu Bijeloj kući. Prvu je probila, a pošto je na drugoj zapela okrenula je vozilo pritom oborivši jednog od djelatnike američke tajne službe i krenula mahnito u smjeru Capitola.


Tada je za njom krenula potjera između dviju najpoznatijih američkih političkih znamenosti, nakratko zatvorivši zgradu Kongresa u kojoj su zastupnici upravo raspravljali o proračunskoj blokadi američke vlade i izazvavši paniku među prolaznicima.




Policija je priopćila da u taj neobičan događaj nije povezan s terorizmom. Šef kapitolske policije, čiji zaposlenici rade bez plaće zbog financijske blokade vlade, kazao je da je to “izolirani slučaj”.


Vozačica je identificirana kao Miriam Carey (34) iz Stamforda u Connecticutu. Ubijena je dok je pokušavala pobjeći iz automobila. Njezina je kći iz auta izvađena neozlijeđena i predana je socijalnoj službi.


Majka ubijene Idella Carey kazala je za televiziju ABC u četvrtak navečer da je Miriam patila od postporođajne depresije nakon rođenja kćeri Erice u kolovozu prošle godine. “Prvo je u pitanju bila postporođajna depresija, a nekoliko mjeseci kasnije razvila se klasična depresija. Bila je i u bolnici”, kazala je Idella Carey. Dosad nije bila nasilna prema drugima.


Turisti, prolaznici, kongresno osoblje i čak i neki zastupnici tjeskobno su iz zgrade na Capitolu promatrali kako karavan policijskih vozila juri za crnim vozilom niz Constitution, aveniju koja spaja Bijelu kuću sa sjedištem Kongresa. Ispred zgrade okupila gomila policajaca s dugim naoružanjem. Predstavnički dom i Senat naglo su prekinuli zasjedanje, jedan je zastupnik prekinut usred govora, a preko razglasa su svi obaviješteni da ne napuštaju zgradu i drže se podalje od prozora.


Na televizijskim snimkama vidi se kako je policija ispred Capitola uspjela okružiti njezin automobil, ali im je uspjela pobjeći preko rubnjaka i nastavila dalje. Vidi se i kako su pri prvom zaustavljanju prema njezinu automobilu krenuli policajci s uperenim oružjem.


Šefica metropolitanske policije Cathy Lanier objavila je da je žena ubijena jedan blok sjeveroistočno od Kongresa. Zasad nisu pronađeni nikakvi znaci da je bila naoružana.