Zaraza

Zbog ospica karantena na dva sveučilišta u Los Angelesu

Hina



Deseci ljudi na dva sveučilišta u Los Angelesu stavljeni su u karantenu zbog izloženosti ospicama, izjavili su dužnosnici u četvrtak.


Karantena je uvedena na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA) i Kalifornijskom državnom sveučilištu (Cal State LA).


Sjedinjene Države potvrdile su 695 slučajeva ospica ove godine, što je najveći broj otkad je ta zemlja 2000. proglasila da je eliminirala virus te zarazne bolesti, objavio je u srijedu američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Najviše slučajeva zabilježeno je u saveznim državama New York i Washington.




Kalifornija je potvrdila 38 slučajeva, kazali su zdravstveni dužnosnici.


Osobe koje su stavljene u karantenu na dva kalifornijska sveučilišta bile su izložene ospicama, a nisu mogle potvrditi da su cijepljene protiv te bolesti, priopćili su dužnosnici za javno zdravstvo Los Angelesa.


»Oba sveučilišta pomažu u provedbi pravila karantene te utvrđuju kako najbolje pomoći studentima koji moraju biti u izolaciji a žive na kampusu.«


Na sveučilištu Cal State LA karantena je uvedena zbog izloženosti ospicama u knjižnici 11. travnja. Karantena je prvotno obuhvatila oko 200 zaposlenika, uključujući i zaposlene studente, priopćili su s tog sveučilišta. Ta je brojka kasnije smanjena na 156 osoba.


Na UCLA-u, 119 studenata i osam službenika sveučilišta bilo je izloženo ospicama na kampusu ranije ovog mjeseca a nisu mogli dokazati da su cijepljeni, stoga su stavljeni u karantenu u srijedu, stoji u priopćenju tog sveučilišta. Otad je više 40 osoba pušteno iz karantene nakon što je utvrđeno da su cijepljeni.


Ospice mogu dovesti do smrtonosnih komplikacija, ali dosad nije zabilježen nijedan ovogodišnji smrtni slučaj od te bolesti.


Premda je bolest 2000. eliminirana iz zemlje, što znači da virus više nije kontinuirano prisutan tijekom cijele godine, epidemije se ipak mogu dogoditi preko putnika koji dolaze u SAD iz zemalja u kojima ospice još uvijek postoje, navodi CDC.


Ponovno izbijanje bolesti, za koje zdravstveni djelatnici djelomično krive širenje lažnih informacija o štetnosti cijepljenja, uglavnom je zahvatilo područje New Yorka i savezne države Washington, gdje je od kraja prošle godine zabilježen najveći broj slučajeva.


Broj slučajeva ospica već sada je veći od 667 slučajeva zabilježenih 2014. godine, što je dosad bio najveći godišnji broj od eliminacije bolesti 2000. Slučajevi ospica ove su godine zabilježeni u 22 od 50 američkih saveznih država.