Antikapitalistički pokret?

Zbog nereda u Zuerichu četvorica uhićena

Hina

Dvjestotinjak nasilnih prosvjednika sa željeznim palicama, uglavnom maskiranih, razbijali su u noći na subotu u središtu Zuericha, najvećeg švicarskog grada, pričinivši golemu materijalnu štetu, zbog čega je privedeno više osoba, priopćila je policija



ŽENEVA  Dvjestotinjak nasilnih prosvjednika sa željeznim palicama, uglavnom maskiranih, razbijali su u noći na subotu u središtu Zuericha, najvećeg švicarskog grada, pričinivši golemu materijalnu štetu, zbog čega je privedeno više osoba, priopćila je policija.


Švicarski mediji pišu da su prosvjednici nosili transparent s natpisom na engleskom »Reclaim the Streets« (Zauzmimo ponovno ulice), smjerajući na antikapitalistički pokret.


»Mnogi su imali željezne palice, a neki su nosili kacige, plinske maske i zaštitnu odjeću«, rekla je policija koja je morala upotrijebiti gumene metke, suzavac i vodene topove ne bi li ih rastjerala.




Čim se prosvjedna povorka formirala oko 22,00 sata, prosvjednici su počeli gađati policiju kamenjem i raznim predmetima.


Iščupali su vrata policijskog vozila i u njega ubacili zapaljenu baklju od koje se zapalila odjeća policijskoj službenici koja je na sreću prošla bez ozljeda.


Prosvjednici su usto oteli policiji opremu. Zbog širenja nasilja policija je morala poslati pojačanja.


Prosvjednici su koristili kamenje i pirotehnička sredstva, te su zapalili više kontejnera za smeće i automobila. Uništili su više policijskih vozila i policijskih postaja.


Usto su razbili i oštetili velik broj izloga trgovina i zapalila dva drveta.


Stanje se smirilo oko ponoći.


U neredima je ozlijeđeno sedmero redarstvenika. Razmjeri štete još nisu utvrđeni, ali se pretpostavlja da je riječ o stotinama tisuća eura.


Privedena su četvorica muškaraca od 20 do 36 godina. Dvojica su Švicarci, jedan je Britanac i jedan iz Lihtenštajna.