Terorizam

Zbog napada u Španjolskoj za sada uhićena četiri osumnjičena, poginulo 14, ranjeno 128 osoba

Hina

REUTERS

REUTERS

Bude li potvrđeno da doista Islamska Država stoji iza napada bit će to posljednji u nizu 13 mjeseci dugih napada vozilima na prolaznike u europskim gradovima



Snage sigurnosti nastavljaju u petak s velikom antiterorističkom akcijom u Kataloniji nakon dva napada u kojima je poginulo 14 civila a 128 ih je ranjeno i dosad su uhitili četiri osobe stare od 21 do 34 godine, od kojih tri Marokanca, bez ranijeg dosjea i povezanosti s terorizmom.


Glavni cilj operacije je pronalaženje vozača kombija koji je u četvrtak popodne pregazio prolaznike na ulici La Rambla u središtu Barcelone. Policija povezuje taj napad s onim koji je uslijedio kasnije u noći u primorskom gradiću Cambrilsu gdje je policija ubila petoricu osumnjičenih muškaraca.


»Vozač kombija u Barceloni zasad nije identificiran«, rekao je šef katalonske policije Josep Lluis Trapero na novinskoj konferenciji u Barceloni. »Dosad smo uhitili četiri osobe, stare 21, 27,28 i 34 godine. Trojica su Marokanci a jedna osoba je španjolski državljanin iz Melille (španjolska enklava na sjeveru Afrike«, dodao je Trapero. Istaknuo je kako nitko od njih nema dosje vezan za terorizam, iako su neki od njih bili zabilježeni zbog drugih prekršaja.




Policija pretpostavlja da je jedna radikalna ćelija, sastavljena od desetak osoba, izvela napad nakon što joj je propao prvotno zamišljeni atentat plinskim bocama. Izgledno je da su bili podijeljeni u dvije grupe, jednu za logistiku i drugu za izvršenje napada.


Islamska Država je preuzela odgovornost za napad kombijem u La Rambli, turističkom srcu glavnog grada Katalonije, gdje dužnosnici ne isključuju porast broja mrtvih budući da se petnaest osoba različitih nacionalnosti nalazi u teškom stanju.


Liječnici su u petak potvrdili kako je umrla jedna ranjena žena u Cambrilsu, gdje je u zoru bilo ozlijeđeno šest civila i jedan policajac. Nakon toga su osumnjičeni napadači ubijeni u pucnjavi policije.


Napadači su nosili lažne pojaseve s eksplozivom, rekao je Trapero. Napadi u Barceloni i Cambrilsu su povezani s eksplozijom koja se dogodila u jednoj kući u gradiću Alcanar u noći sa srijede na četvrtak, napomenuo je. Ondje je uhićena jedna ranjena osoba, koja zajedno s preostale tri osobe privedene u gradići Ripollu, čini ukupno četvero dosad uhićenih.


Policija vjeruje kako je do eksplozije u toj kući došlo zbog korištenja boca s plinom butanom, namijenjenih u izradi eksplozivnih naprava. »Moguće je da su namjeravali izvršiti napad plinskim bocama u Barceloni«, rekao je katalonski dužnosnik unutarnjih poslova Joaquim Form za RAC1. Naveo je kako policija nastoji otkriti identitete svih osoba i vezu među njima. U toj eksploziji poginula je jedna osoba.


»Vjerujemo da su napadi pripremani već neko vrijeme u toj kući u Alcanaru. Nastojimo identificirati osobe koje su bile ondje te one koji su im iznajmili tri vozila«, rekao je Trapero. Kombiji i veće vozilo trebali su im poslužiti za prijevoz i napad plinskim bocama, smatraju istražitelji.


Nakon što im je propao napad bocama odlučili su izvesti napade kombijima gazeći ljude, pretpostavlja policija. Vlada Katalonije, pokrajine gdje se od siječnja do lipnja nalazilo oko 12 milijuna od ukupno 36 milijuna turista u Španjolskoj, priopćila je kako se među unesrećenima nalaze osobe 34 nacionalnosti. Više medija je izvijestilo da među poginulima ima djece. Među stradalima su uz Španjolce i Nijemci, Austrijanci, Belgijci, Francuzi, Britanci, Grci, Nizozemci, Mađari, Rumunji, Talijani i Makedonci te državljani drugih vaneuropskih zemalja od SAD i Kanade do Kine i Australije.


U odvojenom incidentu, koji kako se čini nije imao veze s napadom, policija je propucala i ubila vozača jednog vozila koje je probilo kontrolnu točku na izlazu iz Barcelone, udarivši dvojicu policajaca.


U priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, čija autentičnost nije mogla biti odmah provjerena, Islamska Država je preuzela odgovornost za napad u Barceloni koji se dogodio oko 17 sati kada je kombi rušio prolaznike. U priopćenju je navedeno da je cilj vojnika Islamske države bila zemlja koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama protiv kalifata uspostavljenog u Siriji i Iraku.


U Španjolskoj se 2004. dogodio zasad najteži islamistički napad na europskom tlu sa 192 poginulih u podzemnoj željeznici u Madridu. Španjolska ima nekoliko stotina vojnika u Iraku koji obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv Islamske Države. Španjolski vojnici ne sudjeluju direktno u kopnenim akcijama.


Bude li potvrđeno da doista Islamska Država stoji iza napada bit će to posljednji u nizu 13 mjeseci dugih napada vozilima na prolaznike u europskim gradovima. Taj smrtonosni način, teško predvidljiv, uzrokovao je više od 100 poginulih u Nici, Berlinu, Londonu i Stockholmu.


Barcelona se u jutarnjim satima u petak nastojala oporaviti i vratiti normalu premda se La Rambla pretvorila u oltar pun cvijeća i poruka podrške žrtvama. Španjolski kralj Felipe VI je u podne, zajedno sa španjolskim premijerom Marijanom Rajoyem i katalonskim dužnosnicima, odao počast poginulima minutom šutnje na Trgu Katalonije u središtu grada. Ondje su se okupile tisuće građana pod porukom »Ne bojimo se«.


Španjolski ministar unutarnjih poslova je rekao kako će u subotu biti održan sastanak na kojem će odlučiti hoće li Španjolska zadržati uzbunu od mogućih terorističkih napada na sadašnjoj razini 4 od maksimalne razine 5. Pri tom nivou policija strogo kontrolira kolodvore, zračne luke i mjesta javnog okupljanja.


Maksimalna razina pak znači izlazak vojske na ulice. Sadašnju razinu 4 vlada je uvela 2015. godine nakon napada u susjednoj Francuskoj, u Parizu. Policija je u Španjolskoj ove godine uhitila 51 osobu koju povezuje sa džihadističkim skupinama, promicanjem poruka i regrutiranjem. Većina je privedena u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji koja graniči s Francuskom i gdje živi 7,5 milijuna stanovnika.