Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Slučaj intimnih fotografija

Zastupnica koja je odstupila zbog seksualne afere optužila Trumpa za zloporabu moći nad ženama

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2019. u 22:55 2019-10-31T22:55:38+01:00

Katie Hill (32) najavila je u nedjelju da će odstupiti nakon optužbe da je bila u vezi sa svojom pomoćnicom čime je prekršila pravila usvojena Kongresu u jeku pokreta #MeToo

WASHINGTON Demokratska zastupnica prisiljena na ostavku nakon objave intimnih fotografija iskoristila je u četvrtak svoje posljednje glasanje u Kongresu da bi optužila američkog predsjednika Donalda Trumpa za »zloporabu moći nad ženama«.

Katie Hill (32) najavila je u nedjelju da će odstupiti nakon optužbe da je bila u vezi sa svojom pomoćnicom čime je prekršila pravila usvojena Kongresu u jeku pokreta #MeToo.

Hill, neskrivena biseksualka, isprva je nijekala tu avanturu, ali je na kraju priznala pošto je ultakonzervativni tisak izložilio javnosti druge aspekte njezina spolnog života i objavio fotografiju na kojoj je naga.

»Odlazim zbog mizogine kulture koja se naslađivala mojom golim fotografijama«, izjavila je u posljednjem govoru u Zastupničkom domu i upozorila na dvostruka mjerila u institucijama vlasti.

»Ja odlazim, ali muškarci protiv kojih postoje ozbiljne optužbe za spolno napastovanje ostaju na svojim mjestima u upravnim odborima, Vrhovnom sudu, u Zastupničkom domu i što je najgore u Ovalnom uredu«, nastavila je i obrušila se na republikanskog predsjednika.

»Donald Trump se hvalio seksualnim pothvatima, više desetaka žena ga je optužilo za spolno nasilje, zalagao se za nepovoljnu politiku prema ženama i napunio sudove sucima koji se protive pobačaju«, istaknula je.

»Danas je moj posljednji potez bilo glasanje za opoziv Donalda Trumpa u ime žena Sjedinjenih Država«, rekla je i objasnila da je za nju »najgora zloporaba vlasti zloporaba moći prema ženama«.

Zastupnički dom s demokratskom većinom usvojio je u četvrtak rezoluciju koja daje formalni okvir za javnu istragu protiv predsjednika u sklopu postupka opoziva.

Oporba sumnjiči Trumpa da je zlorabio vlasti u osobne svrhe i tražio od Ukrajine da istraži Joea Bidena koji bi mogao biti njegov protivnik na predsjedničkim izborima 2020.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?