Novo istraživanje

Zaraznije je nego što se mislilo: ‘Virus ostaje u zraku bar 30 minuta, držite distancu veću od 4 i pol metra’

P. N.

Reuters

Reuters

Pokazalo se da je oboljela osoba koja nije nosila maskicu vozeći se autobusom bez ikakvih kontakata s drugim putnicima u četiri sata vožnje uspjela zaraziti sedam ljudi, među kojima su i oni koji su od nje bili udaljeni 4,5 metara



Moguće je da koronavirus ostaje u zraku najmanje 30 minuta i prenosi se na udaljenosti od otprilike 4,5 metara u zatvorenim prostorima, primjerice autobusima. To  je mnogo veća udaljenost od nedavno preporučene distance među ljudima od jednog ili dva metra. Dakle, najveći rizik od prenošenja zaraze je u malim zatvorenim prostorima.


To su rezultati istraživanja koje su proveli kineski epidemiolozi, a objavljeni su u znanstvenom časopisu Practical Preventive Medicine. Prema tim rezultatima koronavirus, kako se već pokazalo proteklih tjedana, može opstati danima na površinama, povećavajući rizik od zaraze, piše La Repubblica.


Treba ipak napomenuti da podaci dobiveni ovim istraživanjem zahtijevaju daljnju provjeru.




Kineski istraživači ističu da opstanak virusa na površinama ovisi o materijalu i temperaturi: na 37 Celzijevih stupnjeva virus može opstati dva ili tri dana na staklu, metalu, plastici, papiru i tkanini, objašnjavaju epidemiolozi iz Hunana.


Također je zabrinjavajuće da koronavirus može preživjeti više od pet dana u stolici i tjelesnim tekućinama, ističu istraživači. 


Znanstvenici su u sklopu ovog istraživanja analizirali nekoliko slučajeva zabilježenih još 22. siječnja, kada se još nisu dali naslutiti razmjeri epidemije. 


Pokazalo se da je oboljela osoba koja nije nosila maskicu vozeći se autobusom bez ikakvih kontakata s drugim putnicima u četiri sata vožnje uspjela zaraziti sedam ljudi, među kojima su i oni koji su od nje bili udaljeni 4,5 metara. 


Otprilike pola sata nakon što je autobus stigao na odredište, druga skupina ljudi se ukrcala i jedna osoba koja nije nosila maskicu se zarazila, kako se vjeruje, zbog udisanja čestica koje su ostale u autobusu i nakon prethodne grupe putnika.  


Rezultati istraživanja pokazali su međutim da nijedna osoba koja je nosila maskicu u autobusu u kojem se nalazio zaraženi muškarac nije zaražena koronavirusom.


Stoga se nošenje maskica preporuča svima koji koriste javni prijevoz, uključujući autobuse, podzemnu željeznicu i zrakoplov.


Nadalje zdravstveni radnici prepourčaju građanima da što rjeđe rukama dodiruju predmete u javnim prostorima, a ujedno da što rjeđe dodiruju lice prije no što su oprali ruke.