Srbijanski ministar za rad i socijalnu skrb

Vulin: Neshvatljivo je da Hrvatska, kao zemlja članica EU, nije u stanju razračunati se s fašističkim nasljeđem

Hina

"Ovo je nastavak službene politike vlade Hrvatske u kojoj se objašnjava da fašizam nije bio toliko loš, a da su ustaše, ustvari, bili humanitarni radnici i da je sve što su radile Srbima zapravo bilo zasluženo i to su Srbi u krajnjoj liniji mogli očekivati", rekao je Vulin



Srbijanski ministar za rad i socijalnu skrb Aleksandar Vulin ocijenio je u nedjelju da prosvjedi ispred sjedišta Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Zagrebu i skandiranje na utakmici Hajduk-Dinamo nisu incidenti već nastavak službene politike Hrvatske koja nije u stanju obračunati se s fašizmom i ustaškim nasljeđem te da je to postalo pitanje za EU, čija je Hrvatska članica.


Vulin je, komentirajući događaje u Zagrebu i Splitu, za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavio da to nisu incidenti, jer “incident dogodi jednom i više se ne ponavlja”.


On je u Jutarnjem dnevniku RTS-a ocijenio kako “neshvatljivo” da Hrvatska, kao zemlja članica EU, nije u stanju razračunati se s fašističkim nasljeđem i da ga, umjesto toga, produbljuje i pokušava opravdati.




“Ovo je nastavak službene politike vlade Hrvatske u kojoj se objašnjava da fašizam nije bio toliko loš, a da su ustaše, ustvari, bili humanitarni radnici i da je sve što su radile Srbima zapravo bilo zasluženo i to su Srbi u krajnjoj liniji mogli očekivati”, rekao je Vulin.


Komentirajući izostanak reakcije hrvatske vlade Vulin je rekao da je jedino moguće da je to službena politika države.


“Ako je moguće da ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier proglasi Alojzija Stepinca za sveca i da to bude razlog za radost, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati tome da ustaški vikar postane svetac, onda govorite o službenoj politici Hrvatske. Veoma sam zabrinut i za položaj srpske manjine u Hrvatskoj i za stanje duha hrvatske nacije, ako nisu u stanju da se izbore s fašizacijom vlastitog društva. Ovo nije pitanje za Hrvatsku, ovo je pitanje za EU – dokle će šutjeti”, rekao je Vulin za RTS.


Hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier u subotu je u Vatikanu s državnim tajnikom za odnose s državama Paulom Gallagherom, komentirajući pitanja kanonizacije Alojzija Stepinca rekao da je to unutarnja stvar Katoličke crkve.


“Mi jedino možemo reći da će taj dan sasvim sigurno biti jedan radostan dan za sve ljude kojima je Stepinac, njegovo životno djelo, uzor u zauzimanju za slobodu i dostojanstvo čovjeka”, rekao je Stier.


Vulin je poručio da će Beograd uvijek biti uz Srbe izvan matice i brinuti o njihovom položaju za što je potrebna i suradnja EU i hrvatske države, dodavši kako je Hrvatska “imala drskosti stavljati primjedbe Srbiji na odnos prema manjinama u isto vrijeme kada se u Hrvatskoj pjeva ‘Ubij Srbina’ i ‘Srbe na vrbe'”.


Mediji u Beogradu objavili su da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić “pružio je potporu predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu, koji se ovih dana našao na meti nacionalističkih stranaka i pojedinaca u Hrvatskoj zbog kritika na račun postavljanja spomen ploče u Jasenovcu na kojoj piše ‘Za dom spremni’ “.


Na prosvjedu održanom u subotu u središtu Zagreba uhićen je čelnik Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec, koji je zajedno s još četvero prosvjednika priveden zbog kršenja javnog reda i mira, potvrdila je Policijska uprava zagrebačka.


Prosvjed, u organizaciji A-HSP-a okupio je u subotu prijepodne pred prostorijama Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Gajevoj ulici dvjestotinjak ljudi. Kao razlog je naveo protivljenje zaključku saborskog odbora da se ukloni nedavno postavljena spomen ploča u gradu Jasenovcu poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav “Za dom spremni”. 


Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključio je da se time vrijeđaju žrtve jasenovačkog logora i sve žrtve ustaškog režima te da nadležni trebaju “poduzeti radnje” kojima će zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih.


Skup su osiguravale jake snage policije, a završen je ustaškim pozdravom, nakon čega je Keleminca privela policija, dok su ostali privedeni zbog vrijeđanja policajaca i napada na službenu osobu.


Splitska je policija u subotu prije, za vrijeme i nakon nogometne utakmice Hajduk-Dinamo odigrane na Poljudu privela ukupno 36 osoba,  a pri tomu je pronađeno i oduzeto 184 komada pirotehničkih sredstava, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Kako je rečeno u policiji, te su osobe privedene zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i ostalih prekršaja.