Nesmotreni komentar

Vučić smjenjuje ministra Gašića nakon seksističke izjave da “voli novinarke koje lako kleknu”

Hina

Screenshot iz videa

Screenshot iz videa

Gašićeva je izjava tijekom večeri, u pravoj lavini reakcija na društvenim mrežama, ocijenjena "seksističkom", "sramotnom", "primitivnom", "prostačkom", Gašića se nazivalo "prostakom" i "vašarskim primitivcem"



Srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić izazvao je gnjev javnosti i potaknuo lavinu osuda na društvenim mrežama na kojima se traži njegova ostavka ili smjena jer je nedoličnom izjavom uvrijedio novinarku B92 tijekom jučerašnjeg posjeta tvornici Prva petoljetka u Trsteniku.


Prilazeći novinarima koji su ga čekali nakon obilaska trsteničke tvornice, Gašić je, vidjevši novinarku B92 koja je klečala kako ne bi bila u kadru kolegama snimateljima, prokomentirao: “Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”, a ta njegova izjava ubrzo je postala viralna na Youtubeu i raširila se po društvenim mrežama.



Gašićeva je izjava tijekom večeri, u pravoj lavini reakcija na društvenim mrežama, ocijenjena “seksističkom”, “sramotnom”, “primitivnom”, “prostačkom”, Gašića se nazivalo “prostakom” i “vašarskim primitivcem”, a zbog velikog pritiska javnosti prinuđen je bio reagirati i premijer Aleksandar Vučić, ocijenivši komentar ministra obrane kao “sramno ponašanje bez opravdanja”. 




Vučić je najavio i “preispitivanje odgovornosti”, što bi se moglo dogoditi već danas, budući je iz Vučićeva ureda najavljeno da će premijer odgovarati na novinarska pitanja tijekom jednog skupa kojem će nazočiti tijekom dana. 


 Ministar Gašić se kasno sinoć ispričao zbog ovog incidenta, a u njegovoj izjavi, objavljenoj na Twitter računu ministarstva obrane, a potom i upućenu medijima, navodi se kako “nema opravdanja za svoju izjavu” i “sramno i skandalozno ponašanje”. “Ispričavam se novinarki i srpskoj javnosti. Iskreno se kajem”, napisao je Gašić.


Srbijanski ministar obrane našao se na žestokom udaru javnosti i nakon tragičnog pada vojnog helikoptera 13. ožujka u kojem je, tijekom misije spašavanja bebe iz središnje Srbije, stradalo sedam osoba, četveročlana posada helikoptera, dva medicinska djelatnika i beba. Ministra se optužuje da je naložio slijetanje helikoptera u zračnu luku Nikola Tesla unatoč iznimno lošim vremenskim uvjetima i gustoj magli, što je prouzročilo pad letjelice u kojem su stradali svi putnici i članovi posade.


Unatoč brojnim kontroverzama koje i danas prate taj slučaj, premijer Vučić tada je stao uz ministra Gašića, ustvrdivši da bi i on osobno naložio akciju spašavanja bebe te da se “takve nesreće, naprosto, događaju”.


Ministar obrane Gašić član je Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) i nekadašnji gradonačelnik Kruševca, a u njegovoj ministarskoj karijeri zabilježen je još jedan gaf kada je novinarku TV Vranje upitao “zašto vi nije član SNS” te kada je na pitanje o privatizaciji lokalne televizije odgovorio kako tu tv-postaju treba kupiti “netko od naprednjaka”.


NOVO 14.26 Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priopćio je u ponedjeljak da ministar obrane Bratislav Gašić više ne može ostati na tom mjestu poslije sramotne izajve kojom je u nedjelju uvrijedio i ponizio novinarku B92 i sve žene.


Vučić je u ime vlade uputio ispriku novinarki B92 Zlatiji Labović i svim ženama u Srbiji. Također je kazao kako Gašićeva isprika nije dovoljna, ocijenivši da, unatoč tome što je dobro vodio resor obrane, više ne može biti ministar u njegovoj vladi.


.


Srbijanski premijer danas je novinarima rekao da je Gašićeva izjava bila “loša poruka” i da se “mora povući linija između normalne, civilizirane i pristojene Srbije” i onih koje Srbiju ne žele takvu i žele je na svaki način osramotiti i rušiti. “Moramo zaštititi žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene. Jedan ministar ne može to sebi dopustiti”, rekao je Vučić, objašnjavajući istodobno kako je Gašić njegov prijatelj i jedan od najodanijih ministra i najbliskijih suradnika u vladi i u Srpskoj naprednoj straci (SNS) te da je dobro obavljao posao ministra. Ipak naglasio je kako za Gašićev postupak ne postoje opravdanja i isprike.