Rumunjska

Victor Ponta priznao neočekivani poraz na predsjedničkim izborima

Hina

»Čestitam Iohannisu na pobjedi. Narod je uvijek u pravu«, rekao je Ponta (42), odbacivši zasad mogućnost ostavke na premijersku dužnost



 BUKUREŠT – Rumunjski socijaldemokratski premijer Victor Ponta priznao je neočekivan poraz na predsjedničkim izborima u nedjelju, pošto je rekordan odaziv Rumunja zabrinutih za demokraciju u toj nekad komunističkoj zemlji omogućio pobjedu njegova protukandidata Klausa Iohannisa.


Po prvim djelomičnim rezultatima izbornog povjerenstva s trećine biračkih mjesta, Iohannis je pobijedio sa 55,8 posto glasova, a Ponta je osvojio 44,2 posto. Prve izlazne ankete davale su obojici podjednake izglede.


»Čestitam Iohannisu na pobjedi. Narod je uvijek u pravu«, rekao je Ponta (42), odbacivši zasad mogućnost ostavke na premijersku dužnost.»Pobijedili smo!«, poručio je pak vođa desnice Iohannis (55) na Facebooku.Iohannis, podrijetlom Nijemac, od 2000. je gradonačelnik grada Sibiua, u središtu zemlje.




Njegova se izborna pobjeda događa u prilikama sve veće zabrinutosti javnosti zbog utjecaja Pontine ljevice na domaće pravosuđe koje je zadnjih godina ostvarilo velik pomak u suzbijanju korupcije, pošasti koja hara zemljom.Iohannis je obećao da će raditi na jačanju pravne države i da će se zauzimati za neovisnost pravosuđa.Ako Ponta ostane premijer, Rumunjska će, kao i u zadnje dvije godine, imati još jednu kohabitaciju. Predsjednik je zadužen za vanjsku politiku i za imenovanja na visoke dužnosti u javnoj upravi, pa i u pravosuđu.


Desetak tisuća pristaša u Bukureštu oduševljeno je dočekalo Iohannisa koji ih je pozdravio.Premda su ankete između dvaju krugova govorile da će Ponta pobijediti s prednošću od osam postotnih bodova, dogodio se preokret zbog mobilizacije mladih, ističu analitičari.Po privremenim podacima, konačna stopa odaziva premašuje 62 posto, što je rekord za tu zemlju koja je nakon Bugarske najsiromašnija u Europskoj uniji i koju razara korupcija.Ovo su sedmi predsjednički izbori od pada diktatora Nicolaea Ceausescua prije 25 godina.