14 godina od jezive likvidacije Ivana Stambolića

Veljko Stambolić: Neka Mira Marković kaže zašto mi je ubijen otac

Bojana Oprijan Ilić

Članovi obitelji i prijatelji obilježili su godišnjicu počinjenog zločina, a mlađi Stambolić kaže kako nitko od predstavnika države ne dolazi jer se “izgleda, ne žele toga sjećati”



BEOGRAD – “Mirjanu Marković treba upitati zašto je Slobodan Milošević ubio mog oca i svog mentora – izjavio je za “Blic” Veljko Stambolić, sin nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Sbije, Ivana Stambolića na četrnaestu obljetnicu njegove stravične egzekucije. 


Članovi obitelji i prijatelji obilježili su godišnjicu počinjenog zločina, a mlađi Stambolić kaže kako nitko od predstavnika države ne dolazi jer se “izgleda, ne žele toga sjećati”.


Ivana Stambolića kidnapirali su prije 14 godina  u beogradskom izletištu u Košutnjaku, a potom mučki likvidirali, pripadnici Jedinice za specijalne operacije po zapovijedi Slobodana Miloševića. Vezali su ga samoljepljivim trakama i odvezli kombijem do Fruške gore. Ispred jame su ga oborili na koljena. U potiljak mu je iz pištolja ispalio dva hica Branko Berček, koji je prije toga pucao i na Vuka Draškovića u Budvi. Nenad Šare, šef osiguranja Milorada Ulemeka Legije, tijekom policijske akcije  „Sablja” 2003. pokazao je istražiteljima na Fruškoj gori gdje je jama sa krečom u kojoj su njegovi suborci bacili tjelo Stambolića.




“Mog oca su ubili na rođendan njegove mlađe kćerke Tijane. Učinili su to na tako zvjerski način i po naređenju čovjeka kome je otac bio mentor i prijatelj. Milošević nam je dolazio u kuću”,  podsjeća Veljko Stambolić.


Petorica pripadnika „crvenih beretki“, njihov zapovjednik Milorad Ulemek Legija, njegov zamjenik Milorad Bracanović i šef DB-a Radomir Marković pravomoćno su osuđeni, a tom je presudom utvrđeno da su sve radili po naređenju Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika SRJ. 


“Otac je stalno vukao Miloševića za sobom i doveo ga je i na mjesto odakle je počeo da ruši Jugoslaviju. Osigurao mu je i funkciju, s koje ga je otjerao iz politike i uradio to što je uradio, doveo građane i državu na rub opstanka. Prije ubojstva, moj otac je u brojnim intervjuima govorio dokle je dovela Miloševićeva vlast i tako ih razotkrivao – kaže sin ubijenog ex predsjednika Srbije. On napominje da Milorad Ulemek treba odslužiti kaznu od 40 godina zatvora, ne samo zbog ubojstva njegovog oca, već i zbog drugih brojnih zločina među kojima je i ubojstvo premijera Zorana Đinđića.